Земеделец се отърва само с глоба за бой и стрелба по животни и сплашване на овчар

Земеделец бе осъден само на 1000 лева глоба заради агресивно и жестоко отношение към животни и овчар.

На 23 януари 2016 година овчарят Л. В. пасял стадо от 50 крави и телета в местността „Червениковица“ в землището на село Гайтаниново,Гоцеделчевско.

В същата местност имало ниви, засяти с жито, които били обработвани от Александър С. и баща му.

Част от кравите – няколко на брой и едно теле влезли в нивите с жито. Овчарят тръгнал да ги гони от там.

В този момент на мястото пристигнал обвиняемият с джип „Сузуки Витара". Младият земеделец слязъл от автомобила и с тояга се насочил към телето. Ударил го 2-3 пъти през гръбначния стълб и то паднало на земята. След това се върнал до джипа, извадил двуцевна пушка и от разстояние от 5-6 м произвел няколко изстрела в посока към кравите. Последните се разбягали, а стрелецът хванал овчаря за дрехите, ръзтърсил го, заплашил го, че ще го ликвидира и го блъснал на земята.

След това се качил в джипа и си тръгнал. При опит да прибере животните, овчарят установил, че удареното теле не може да стане. Същото останало на мястото, където било паднало. Установил също така, че една от кравите е простреляна в предния ляв крак и гърдите. Същата била трудно подвижна и силно кървяла.

Чобанинът стигнал до селото и разказал за случилото се на собственика на стадото. Той пък подал сигнал за инцидента на телефон 112.

Районен съд-Гоце Делчев наложи глоба на мъж, пребил почти до смърт животно. Александър С. е осъден по Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност.

В крайна сметка съдът призна младия земеделец за виновен в това, че е проявил жестокост към гръбначни животни. Обвиняемият е извършил деянието с пряк умисъл.

Заради чистото му съдебно минало районните магистрати го освободиха от наказателна отговорност и му наложиха само административно наказание - глоба от 1000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони