Земеделският министър: 2000 дребни преживни животни са унищожени във Воден и Кости

Все още не установен източникът на чумата по животните, призна Румен Порожанов

Следващата седмица ще започне изплащането на обезщетенията за животните, които бяха евтаназирани в селата Кости и Воден. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в рамките на петъчния парламентарен контрол. По думите му първите обезщетения евтаназираните животни ще бъдат разплатени другата седмица по цени, които са "изключително разумни".

„По най-бързия начин ще организираме оценката и на животните, които за съжаление през тези дни трябва да бъдат евтанизирани“, обясни Порожанов.

Той информира, че до момента са унищожени близо 2000 дребни преживни животни от 28 ферми в района: "В село Воден, област Ямбол, са унищожени 1398 дребни преживни животни. Унищожените животни са собственост на 21 фермера. В село Кости, област Бургас, са унищожени 538 дребни преживни животни, собственост на 7 фермера“.

Министърът обясни, че съгласно чл. 144 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност размерът на обезщетението за животни се определя по пазарните цени на месеца, който предхожда възникването на болестта.

„Средната цена, която се получава за обезщетение е 225 лв. За овцете, които не са по селекционен контрол, оценката е по наредба. Вчера я върнах за ревизия, за да бъдат защитени пострадалите животновъди. Средната стойност няма да бъде по-малко от 150 лв.“, поясни министър Порожанов.

„Пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще бъдат компенсирани чрез минималната помощ de minimis в размер на 25 лв. за овце майки и кози майки. Ставките са формирани на база прогноза, нереализиран остатък сурово мляко по средна пазарна цена“, каза министърът. По думите му първоначалната оценка е била 20 лв. на животно, но са решили 25 лв.

„Това ни е един от споровете с протестиращите овцевъди днес. Те желаят да има 40 лв. компенсация, което смятаме за нереалистично“, допълни министърът на земеделието. По отношение на пострадалите земеделски стопани с издадена заповед за наложена едноседмична възбрана за продажба на сурово мляко в област Ямбол, а именно общините Ямбол, Стралджа и Тунджа, стопаните ще бъдат компенсирани със 7 лв. обезщетение на брой животни.

Все още не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по животните, призна земеделският министър.

Коментари

Задължително поле