Джонсън ще спази закона, но въпреки това ще изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври

Повреда остави без ток милиони хора в Централна Америка

Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400 за защита

Тръмп: САЩ искат да избегнат война с Иран

Променят движението в София заради празника на града

Според учени: Лятото на 2019 г. е най-горещото в северното полукълбо, откакто се правят измервания

Слънчево и топло ще е времето днес

София празнува със „140 удара в минута” Аудиовизуално шоу на площад “Княз Александър I” тази вечер

Общинският съветник и издател от Велико Търново Нейко Генчев: Шумът убива в огромни мащаби Според данни на СЗО 3500 смъртни случая годишно се дължат на прекомерен шум

Горящо ремарке на тир блокира движението на магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Етичната комисия разглежда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за местните избори

Катастрофа затруднява движението на пътя Плевен – Русе

На 17 септември 2019 да почерпят

Земеделският министър: 7 месеца борба с корояда вече дават добри резултати

Снимка: БНР

Създадена е добра организация и екипност в работата на Изпълнителната агенция по горите и държавните предприятия, като са мобилизирани техните общи ресурси за усвояването и експедирането на увредената от корояди и болести иглолистна дървесина. Това, което направихме в последните 7 месеца, вече дава добри резултати.

Това заяви земеделският министър Румен Порожанов по време на седмото заседание на кризисния щаб, провеждан с участие на представителите на законодателната и местната власт, съобщиха от МЗХГ.

Държавните предприятия отчетоха, че към 18 декември 2017 г. 84% от общо 2,992 млн. куб. м стояща маса повредена от корояди и болести иглолистна дървесина в държавните горски територии е възложена за добив. Делът е най-висок в Югозападно държавно предприятие – 92%, в Северозападно държавно предприятие е 90% в Южноцентрално държавно предприятие – 81%.

Добивът към 18 декември е общо 1,750 млн. куб. м засегната от съхнене иглолистна дървесина. Това е в размер на 70% от възложените количества и представлява 58% от общата инвентаризирана достъпна за добив повредена дървесина. Изпълнението е най-добро в Северозападно държавно предприятие – 66% и в Югозападно държавно предприятие – 64%.

Най-голям обем усвоена пострадала дървесина има на територията на Южноцентрално държавно предприятие – 841 хил. куб. м и в Югозападно държавно предприятие – 601 хил. куб. м, като там и пораженията са най-големи.

За периода след последното заседание на кризисния щаб от 24 ноември до 18 декември 2017 г. са инвентаризирани общо за страната нови 32 хил. куб. м стояща маса изсъхнала иглолистна дървесина. Най-много са в Южноцентрално държавно предприятие – 18 хил. куб. м и в Югозападно държавно предприятие – 15 хил. куб. м.
В същия период възложеният добив се е увеличил със 111 хил. куб. м, а добитата повредена дървесина за тези три седмици е общо 160 хиляди куб. м или има ръст от 10% при седмичното усвояване на повредената дървесина, в сравнение с предходния отчетен период.

„Радостно е, че усвоената дървесина за последните 3 седмици надвишава новоинвентаризираните повреди със 128 хил. куб. м., посочи от своя страна заместник-министър Атанас Добрев. „Продължаваме да изпълняваме дейностите по плана утвърден през септември, като поддържаме темповете на усвояване на инвентаризираната увредена дървесина и работим за привличане на допълнителен ресурс от техника и хора, така че да успеем да се справим до пролетта”, увери заместник-министърът.

На 2/3 работата е свършена и е добре, че след две години задържане, през последните месеци процесът се раздвижи и това е видимо, заяви Дора Янкова, зам.-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 44-то Народно събрание. Тя присъства на заседанието и като депутат от 22-ри изборен район Смолян, където пораженията от корояд са най-големи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.