Земеделците отмениха протеста

Няма да бъдат третирани като търговци, а като потребители в закона за контрол над горивата

Земеделците отмениха протеста. Няма да влизат с трактори и комбайни в бензиностанциите. Повод за недоволството им беше, че в проектозакона за горивата производителите са третирани като търговци и това ще им донесе допълнителна административна и финансова тежест.

След среща на производителите с премиера Бойко Борисов, ресорния министър Румен Порожанов и вносителя на законопроектта Емил Димитров-Ревизоро, земеделците съобщиха, че се отказват от протести.

“С промени в законопроекта за контрол над горивата ще заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец на горива”, съобщи на брифинг в МС министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

“Секторът вече е на светло, с ясни правила, платени данъци и акцизи”, допълни Порожанов.

За да се подготви браншът за новите изисквания се предвижда текстовете да влязат в сила от следващата година. На срещата премиерът гарантирал, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи проекта.

“Труд” още в петък съобщи, че компромисите включват още земеделците да не представят обезпечение от 20 000 лева банкова гаранция за вътрешните им петролни складове, удостоверение за базите им да се дава безплатно и да не закупуват нивомери.

Председателят на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров - Ревизоро увери, че предложенията на финансовия министър Владислав Горанов и на министър Порожанов ще бъдат внесени лично от него между първо и второ четене на закона, а работни групи ще имат задачата да го придвижат възможно най-бързо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика