Земеделци от Великотърновскo: Валежите през юни се отразяват благотворно на посевите

Фермерите се опасяват, че изкупните цени на зърното са нестабилни след пандемията

Валежите през юни благоприятно се отразяват на есенните и пролетни култури във Великотърновска област. Зърнопроизводителите отчитат добро развитие на ечемика, пшеницата и царевицата и очакват жътвената кампания да започне навреме. Стопаните обаче имат опасения, че изкупната цена на пшеницата е все още е нестабилна след епидемията от коронавирус заради затворените граници на държавите и по-ниски изкупни цени на царевицата и слънчогледа.

Николай Денев се занимава със зърнопроизводство от 13 години. Обработва 1800 декара с пшеница, слънчоглед и царевица. Отглежда жито в землището на великотърновското село Момин сбор. По думите му, посевите от пшеница се развиват добре след валежите в края на май и през юни.

„Добре върви, с изключение на един период, през който доста време нямаше валежи, но в момента ситуацията се балансира. Но има колеги от други райони в страната, за които дъждът закъсня“, обясни Денев.

Атанас Воденичаров също обработва площи с пшеница и царевица край великотърновското село Шемшево.
„За момента мисля, че е страхотна годината за царевицата, надявам се да капнат още дъждове в идните месеци и реколтата ще е още по-добре от момента“, смята фермерът.

Дългогодишният земеделски производител Георги Рачев, стопанисва около 6500 дка площи с есенни и пролетни култури. Тази година отглежда 1500 дка пивоварен ечемик в района на великотърновското село Русаля, който реализира в две големи пивоварни у нас.
„Още не сме я приключили тази година, но специално за есенниците на този етап са добре", твърди Рачев.

Николай Денев допълва, че миналогодишният му добив от жито е бил около 650 килограма от декар. Очаква още по-висок добив от зърно тази година, но уточнява, че цената на житото още е нестабилна на световните борси. Прогнозира и ниски изкупни цени за царевицата и слънчогледа заради епидемията от коронавирус и затворените граници.

„Пшеницата  може да има малко по висока цена, но цените на царевицата и слънчогледа ще  паднат надолу, ако нещо не се промени“, коментира Денев.

"Миналата година добивът беше около 700-750 килограма при пшеницата, а при царевицата в зависимост от площите, различно - от 750 килограма до тон и половина имахме добиви, които са по брега на реката! Тази година може да са по-високи", споделя Атанас Воденичаров.

Зърнопроизводителите очакват по-високи добиви от миналогодишните при благоприятни климатични условия, а жътвената кампания да започне около 1 юли.

 

Коментари

Задължително поле