Земетресението край Вранча стресна няколко града в Северна България

Силният трус във Вранча от тази ноще е усетен в много населени места в Северна България. Трусът е бил с магнитуд 5,5 и е регистриран в 3 часа и 38 минути. Епицентърът е в района на Вранча, а дълбочината му е около 100 км. Това е най-силното земетресение в Румъния от 2014 година насам.

Най-силно земният трус се почувства в Русе, информира БНТ. Русенци, които са особено чувствителни след земетресението от 1977 г., са се събудили със страх тази нощ. Хората, които живеят на по-високите етажи в жилищните блокове, са усетили две кратки, но силни разлюлявания и скърцане в продължение на около 2-3 минути.

Анелия Колева, свидетел: "Разтърси ме бая силно, после два часа не можах да се успокоя, на 6-я етаж доста люлее".

Вярка Калчева, свидетел: "Много се уплаших и ставам и се чудя накъде да бягам, ох, то добре че спря. Боже, викам, благодаря. Е, във страх сме да ви кажа право.

Последното по-сериозно земетресение с епицентър Вранча, което разлюля и България, беше през 1986 г. с магнитуд 7,9 по Рихтер и взе в Румъния 150 жертви и причини сериозни материални щети. Оттогава досега русенци са усещали 8 по-малки земни труса.

Земетресението в 3:38 ч. през нощта събужда и жителите на Свищов, допълва БТВ.

В града хората са особено чувствителни при всеки трус в района на Вранча заради спомена от 1977 г., при който загинаха 120 души в Свищов. 41 години по-късно спомените възкръсват при всеки макар и по-лек трус.

Сеизмолозите от БАН обясниха, че трусът е обичаен за района на Вранча. Те не изключват вторични по-слаби трусове.

Коментари

Задължително поле