Земетресение от 5,7 по Рихтер разтърси Турция, усетено е и в Бургаско

Земетресение с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в Западна Турция в 13:59 часа местно време (съвпада с българското време), показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Епицентърът на труса е бил на 66 км западно от Истанбул и на 37 км югозападно от Бююкчекмедже, с дълбочина от седем километра под земната кора.

Няма данни за материални щети или пострадали.

Трусът бе усетен в Бургас точно в 14:00 ч. Служители от учрежденията в центъра на града са слезли, бягайки по стълбищата на сградите си и са се скупчили на площадите пред тях, разказаха очевидци. Общинари също са се уплашили и се събрали пред сградата на кметството на пл. "Атанас Сиреков".

В бургаските комплекси "Лазур" и "Славейков" жители разказаха, че от 8-ия до 18-ия етаж е било много страшно. Гардеробите им едва не се срутили. На по-ниските етажи хората буквално били "подхвърлени" от труса, който по думите им, продължил около 30 секунди.

На дежурния телефон на общината в Бургас е имало само едно обаждане от жена, която била притеснена и питала ще има ли още трусове. Много бургазлии бяха паникьосани след случилото се и разказаха, че по време на земетресението, усетили замайване, все едно, че вдигат кръвно.

"В първия момент помислих, че имам здравословен проблем и се замайвам. После видях, че цветята в саксиите, в стаята се клатят застрашително и разбрах, че има земетресение. Грабнах си телефона и хукнах навън", разказа домакиня. Пенсионер пък, както си четял вестника, усетил че леглото му се движи напред. Друг възрастен бургазлия обясни, че сутринта бил на морето и му направило впечатление, че е много бурно, и си помислил, че може да има земетресение.

Социалните мрежи буквално завряха със сигнали на хора, които са усетили труса в Карнобат, Стара Загора и Сливен.

Коментари

Задължително поле