На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Земя на лизинг е хит сред фермерите

От лизинга печелят и хора извън агросектора

Този финансов продукт е добра алтернатива и когато имат нужда от свободни средства, отчетоха от “Агрион Финанс”

Фермери все по-често окрупняват бизнеса си чрез покупка на земя на лизинг, показват данните на финансиращото дружество „Агрион Финанс”. Заради ниските изкупни цени на продукцията тази година много от компаниите в агросектора нямат възможност да извадят пари накуп. Затова се обръщат към лизинговото дружество, което купува желания парцел и след това сключва договор с лизингополучателя, който започва да го изплаща на вноски. Щом изтече договорът, земята става собственост на фермера, който през цялото време има право да я стопанисва, отдава под наем и аренда, да получава евросубсидии за нея. Спокойствието, че парцелът ще стане собственост на фермера, му позволява дългосрочно планиране и по-голяма смелост при инвестиции, обясняват експертите. Интересът на земеделците към лизинга ще продължи да се засилва и през 2017 г., категорични са от „Агрион Финанс”.

Той е добра алтернатива и когато фермерите имат нужда от свободни пари. Те могат да продадат свой парцел на финансиращото дружество и да го откупят обратно на лизинг. Така си запазват правото за ползване на земята, която остава тяхна собственост, и получават пари в брой. „Агрион Финанс” предлага и такава услуга, като новото е, че осигурява 100% финансиране на сделката. Практиката досега е земеделецът да осигури поне 20% от стойността на земята под формата на първоначална вноска. Ако оценката на „Агрион Финанс” за желания парцел земя съвпада с неговата цена – фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизинговите вноски. Клиентите получават индивидуални погасителни планове, като вноските могат да се разсрочат за 10-годишен период.

Лизингът на земя има и инвестиционен потенциал за хора извън земеделието, които могат да се сдобият със земя на същия принцип като фермерите, без да влагат първоначални средства.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.