Зигмар Габриел: Берлин подкрепя европейския път на държавите от Западните Балкани

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел

В рамките на първата си балканска обиколка министърът на външните работи на Германия подчерта продължаващата подкрепа на Берлин за европейския път на държавите от региона, пише Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Федерална република Германия продължава да държи на думата си, че ще държи отворена вратата за всички държави от Западните Балкани“, увери Габриел в рамките на посещението си в Косово.

След срещата с косовския премиер Иса Мустафа Габриел показа разбиране, че за мнозина в страната приближаването към Европейския съюз става твърде бавно. За да не губят вярата си, условията на живот в Косово трябва да бъдат подобрени чрез инфраструктурни проекти.

„В периода до членството можем да направим много повече. Това ще струва пари на Европа. Но честно казано, това е сравнително евтино за разлика от сметката, която ние трябва да платим, ако старите конфликти избухват отново", категоричен бе германският министър.

Косово е втората спирка на първия дипломат на Берлин в балканската му обиколка. В Прищина той пристигна след посещение в Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа