Зигмар Габриел: Само икономическият натиск помага срещу Турция

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел

След последните арести на германски граждани в Турция министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел призова за ответен отговор на действията на Анкара, пише националният ежедневник Die Zeit.

Според първия дипломат на Берлин миналото е показало, че „само икономическият натиск помага срещу Турция“, поради което Германия ще затегне съветите за пътуване в страната и ще намали икономическата помощ за нея. „Ще поговорим и с други в Европа да направят същото“, увери германският социалдемократ.

Въпреки че преговорите за турското членство в Европейския съюз са „до голяма степен фарс“, Габриел все пак се противопостави на преустановяването им. Вицеканцлерът на ФРГ посочи турския президент Реджеп Тайип Ердоган като отговорен за отчуждаването. „Той се опитва да създаде впечатление сред гражданите си, че германците и европейците се отдалечават от Турция. В действителност той отдалечава Турция от Европа с главоломна скорост“, увери германският външен министър.

На фона на новото изостряне на двустранните отношения между Берлин и Анкара, турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи нови атаки към федералното германско правителство. Германия се разстройва, когато турските власти предприемат мерки срещу превратаджиите. „Какво да кажем за това?“, заяви Чавушоглу пред местни медии.

По данни на агенция DHA арестуваните миналия четвъртък са германски граждани от турски произход, заподозрени в предполагаема връзка със събитията в Турция от юли 2016 г. Те са обвинени в поддръжка на гюленисткото движение, което според Анкара е организирало опита за държавен преврат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа