Зизу предрекъл "Златна топка" за Модрич

И ако новината, че Лука Модрич печели "Златната топка" се е оказала изненадваща за част от футболните фенове и специалисти по света, то това не може да се каже за един именит французин. Става въпрос за Зинедин Зидан, бивш треньор на хърватския играч в "Реал" (Мадрид). Зизу предрекъл на Модрич, че ще получи най-голямото индивидуално футболно отличие в света още през зимата на 2016-а.

Това призна самият играч, след като бе попитан от френски журналисти дали е очаквал да спре доминацията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси в борбата за отличието.

"Всъщност да, очаквах - каза Модрич. - Когато Зинедин Зидан стана треньор на "Реал" през януари 2016-та, той ме повика в кабината си след тренировка. Каза ми, че ме вижда като изключителен играч, който ще е движещата сила на поетия от него отбор. Сподели ми още какво очаква от мен. Зидан тогава ме изненада, като добави, че съм футболист от световна величина, който реално може да спечели "Златната топка". Когато играч като него ти каже подобно нещо, започваш да вярваш, че всъщност това не е толкова невъзможно."

И в действителност е така. Модрич прекъсна доминацията на Роналдо и Меси, които през последните 10 години спечелиха по пет пъти отличието. Сега португалецът, завоювал за трети пореден път Шампионската лига, остана втори. Меси, взел този сезон „Златна обувка“ за голмайстор на Европа, спечелил титлата в Испания, Купата на Краля и Суперкупата на страната, финишира... пети. За първи път от 2006-а насам Меси дори е аут от Топ 3 на класацията. Двамата с Роналдо трудно преглътнаха факта, че Модрич печели и не уважиха събитието.

"Не съм този, който трябва да каже дали Кристиано и Лео трябва да са тук, но разбира се, че щях да се зарадвам на тяхното присъствие", каза Модрич.

Хърватският полузащитник би Роналдо и Меси и в класацията на ФИФА за най-добър играч през септември. И това награждаване обаче бе пропуснато от двете мегазвезди.

"Те дискредитират футбола и дори не разбират това", заявиха от ФИФА тогава.

Липсата им обаче едва ли помрачи настроението на Модрич, който бе затрупан с похвали от цял свят.

"Моите поздравления към теб, Лука – заяви Краля на футбола Пеле. - Отборните трофеи са най-добрата част от футбола, но индивидуалните призове също са отлично нещо."

Легендата Давор Шукер също поздрави своя сънародник. Преди триумфа на Модрич, именно бившият нападател бе с най-добро класиране на хърватски футболист в анкетата – второ място през 98 г.

"Това е награда за футболния му талант, знания и умения, както и за несравнимия характер, с който преодолява всички пречки в кариерата."

Зизу предрекъл "Златна топка" за Модрич

Президентът на Хърватия - Колинда Грабар-Китарович отправи специален поздрав към новия носител на "Златната топка".

"Със своя професионализъм и умение да се справяш с всичко на футболни терен, вдъхновяваш хората около себе си и не спираш да си все така качествен пример за подражание“, заяви държавният глава.

Макар да е футболист на "Реал", Лука Модрич напълно заслужи "Златната топка", обяви и Христо Стоичков. Българинът, който спечели най-престижния индивидуален приз във футбола през 1994 г. като играч на "Барселона", оцени високо качествата на хърватина, предаде Би Ти Ви.

"Той доказа, че в краката на нас, балканците, има нещо различно“, каза Камата.

Модрич и Стоичков са единствените футболисти от Балканския полуостров, ликували със "Златната топка".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят