Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Зимата замрази касови апарати в отдалечени села

Тежките зимни условия и трудната проходимост на пътищата в Добруджа изкушиха някои търговци от отдалечените села да не отчитат на касовите апарати извършените от тях продажби.

При дистанционно наблюдение на фискалните устройства инспекторите от НАП във Варна са установили, че магазин за хранителни стоки в тервелското село Зърнево отчита  от началото на месец декември до 25 януари символичния оборот от 30 стотинки, съобщиха от пресслужбата на приходната агенция в Добрич.  На място е изпратен екип от „Оперативни проверки“  към ТД на НАП Варна, който установил, че в хранителния магазин се извършват продажби, но те не се отчитат на касовия апарат. За това нарушение на търговеца е съставен акт за административно нарушение и магазинът е запечатан за срок от 14 дни. Още 7 обекта са запечатани от началото на годината за неиздаване на касови бележки или липса на касов апарат.

Сред тях за срок до 30 дни са затворени склад за домашни потреби и цех за производство на сладкарски изделия във Варна, бензиностанция в Силистра и др. През месец януари инспекторите от НАП Варна са извършили проверки на 22 търговски обекта в Добрич, като са съставили 8 акта за нарушения. 3 от тях са за неиздаване на касови бележки, а останалите за други нарушения на данъчните закони.

От НАП напомнят на търговците, че всички касови апарати се наблюдават дистанционно от приходната агенция. В Добрич под наблюдение са общо 6682 фискални устройства. Освен големите търговски обекти за продажба на хранителни стоки, питейни заведения и магазини за хранителни стоки данъчните следят и оборотите на 115 фризьорски салона, 53 магазина и щандове за продажба на цветя и  49 автомивки. Дистанционно се  наблюдават и оборотите на 13 златарски ателиета, 12 фитнес зали, 11 обменни бюра, 8 погребални агенции и др.

 

Санкцията за неиздадена касова бележка е в размер от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение размерът на наказанието e от 1000 до 4 000 лв. За продавача, който е   длъжен  да издаде касовия бон, но не го е направил,  глобата е от 100 до 500 лева. Освен наложените санкции търговците рискуват обектите им да бъдат запечатани за срок до 30 дни, предупреждават от НАП.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.