Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Гребеца от “Наглите” остава в затвора Отвлечен от бандата излиза предсрочно

Наши депутати ще ритат футбол с азерски От 2020 г. Получаваме азерски газ

Зеленият рекет е убийствен за българската икономика (обзор) Шепа псевдоеколози блокират развитието на страната, заяви пред “Труд” председателят на АИКБ Васил Велев

Красен Кралев: Ще подготвим искане за частично изменение на плана за управление на Витоша

От Балканите зависи сигурността на ЕС (обзор) България е вдъхновяващ пример за региона, а Бойко Борисов е доказан европейски демократ, заяви Жан-Клод Юнкер

Зимен сън за зимния туризъм

Към България все още има голям интерес като дестинация за зимен туризъм благодарение на малкото основни курорти в тази сфера. Докога ще е така, след като съседите се развиват бързо и непрекъснато инвестират, а тук всичко се спира заради шепа „зелени“?

Четири основни зимни курорта, общо около 200 километра ски писти и 90 съоръжения за зимен туризъм – с тези показатели България се стреми да привлече туристи от целия свят, когато падне сняг. Няколко дестинации успяват – Банско, Боровец, Пампорово и София, заради близостта на Витоша планина. Но останалата част от страната е потънала в дълбок зимен сън, когато става въпрос за развиване на зимен туризъм. В същото време няколко неправителствени организации, нарекли себе си „природозащитни“, от години правят всичко възможно да спрат опитите за инвестиции и в четирите изброени дестинации.

На фона на случващото се в съседните ни държави и в малко по-далечни, но преки източноевропейски наши конкуренти в областта на зимния туризъм, в този сектор страната ни ще изостане сериозно, ако ситуацията остане без изход.

Например към 2015 година Турция започна огромна инвестиция за изграждането на три зимни курорта. Друг съсед – Македония влага милиони евро в ски центъра Кожуф. Сърбия разполага с 27 курорта и изгражда лифтове и съоръжения в борбата за привличане на любителите на белите спортове. Дори Косово е напът да стане популярна ски дестинация, защото и там отделят значителни средства за зимен туризъм. А когато стане дума за по-отдалечените Чехия и Словения – първата разполага със 170 зимни курорта, а втората с 44.

Фактите за големите европейски държави са още по-впечатляващи. Броят на зимните курорти в Австрия е 260, има 3313 лифта, 50 млн. индивидуални ски посещения, 20 млн. пристигащи чужди туристи и 22 500 км писти. 80% от ски зоните са на надморска височина от 1400 до 2200 м. Франция има 360 курорта, с 4242 лифта, 79 млн. пристигащи чужди скиори и 30 000 км писти. Италия – 260 курорта, 2583 съоръжения, 41 млн. скиори и 28 000 км писти. Швейцария – 240 курорта, 2284 лифта, 11 млн. туристи и около 20 000 км писти.

В тази картина страната ни прави чудеса, докарвайки стотици хиляди гости в Банско (където дори се провеждат кръгове от Световната купа), както и в Боровец и Пампорово. Но инвестициите буквално се спират и то с абсурдни аргументи, идващи от няколкото „екологични“ организации от коалицията „За да остане природа в България“. Като тези аргументи дори не могат да се нарекат природозащитни, защото просто не са такива. Могат да бъдат определени като финансови, лобистки, но не и като екологични.

Защото в нито една европейска държава, било тя в ЕС или извън него, не е проблем, камо ли екологичен, изграждането на лифтове и писти. Само у нас се натрапват изкуствено създадени митове, че развиването на зимния туризъм едва ли не ще унищожи природата. Навсякъде е точно обратното – този вид туризъм е природосъобразен и не противоречи по никакъв начин на опазването на околната среда, напротив, подпомага го. Защото освен бизнес, зимните спортове са и здраве.

Но вместо да стане държавна политика, изграждането на ски зоните се спира заради няколко десетки „еколози“, които са намерили сериозна бизнес ниша със своя рекет над институциите. В момента, в който те надигнат глас, властта се парализира и се поддава на изнудването, което спира всякакви инвестиции. А България е страна с огромен потенциал – има планини като Родопите, Рила, Витоша, към които има огромен интерес от цял свят, както и самите от българи. Това е сериозна възможност за развитие на регионите. Защото в Европа именно планинските населени места са най-богатите и проспериращите, за разлика от България, където те се обезлюдяват поради липса на препитание и възможност за развитие.

Как така при 6-7 милиона кубика годишна сеч в България, най-проблемно е там където трябва да има лифт или писта. Става дума за няколко стотици кубика – защо не са проблем далекопроводите, които са над 60 000 километра на територията на страната ни. Те минават през всякакви защитени местности. Дали е просека за далекопровод или лифт, значение няма.
Но държавата се поддава на умишления саботаж на така наречените „зелени“ и това трябва да спре.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. другите вървят нагоре, а ние спим зимен сън! жалко, много жалко. докога ще е така и кога ще се събудим?!

  2. Като мечка, спяща цял живот зимен сън и като се поразсъни, тромаво се раздвижва, за да се намести и пак да си легне- това е действителността тук

  3. И тази статия е спонсорирана от ….. ? 🙂
    Застроете планините като морето .
    Тогава ще се чудите защо никой не идва в България.

  4. За съжаление си е напълно така. Зимният ни туризъм не мърда в развитието си на никъде. Всеки опит той да се развива е постоянно блокиран от псевдоеколози, които обясняват постоянно как едно нещо не може да стане и няма как да стане. Още помня изказването на онзи брадат козел Тома Белев, че в Българя не трябва да има зимен туризъм, защото бил кратък сезонът.

  5. ПРОЧЕТЕТЕ МНОГО,МНОГО ДОБРЕ КАКВО Е НАПИСАЛ ПО-ГОРЕ ВЕЛИН И ПОМИСЛЕТЕ ЧЕ Е ВЕРНО! ГАДОВЕТЕ“БИЗНЕСМЕНИ“ ОКРАДОХА ДЪРЖАВАТА НИ,СЪСИПАХА ВСИЧКО!!! СТАНАХМЕ ЗА СМЕХ В ЦЕЛИЯ СВЕТ!!!! А ЗА МУТРИТЕ,НИКОЙ НЕ СИ СПОМНЯ??

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.