Зимните почивки с 30 на сто по-скъпи

Заради цената на тока, газа и инфлацията

Договорите с чужди туроператори правят пакетите по-евтини за чужденци 

Махат екстрите от офертите, предлагат само закуски

Със средно 30 на сто по-скъпи са офертите за зимна ваканция в големите ни курорти в сравнение с преди година. Това показва проверка на “Труд News” в сайтове за групово пазаруване, онлайн посредници за настаняване и хотелски сайтове. Ако не държите на допълнителни екстри и бихте се задоволили само със стая, в която да пренощувате в Банско в средата на декември или на януари, тогава ски ваканцията ви може да излезе и едва около 210 лева на човек за седмица или 420 лева за стая, показва търсене на оферти за зимна почивка онлайн. При това в офертата е включена и закуска. Ако обаче искате да сте в хотел с поне 4 звезди, цената за двама възрастни средно излиза около 1000-1300 лева, а може да достигне и до 4500 лева за седмица, ако търсите просторен апартамент вместо стая. В Боровец в средата на януари двама възрастни трябва да платят за едноседмична ваканция минимум около 1000 лева за седмица, като офертите за тази цена могат да имат или да нямат включена закуска. В четризвездните хотели цената за същия пакет може да струва за двама и 3200 лева, отново само с включена закуска. В Пампорово за същия период цените започват от около 600 лева за двама и стигат до около 2000 лева за хотел с 5 звезди без включени хранения.

Повечето оферти за зимните курорти през тази година предлагат именно пакети само с включена закуска, рядко и вечеря, а “ол инклузив” пакетите се предлагат едва от няколко места за настаняване в целия курорт.

Причината е, че по този начин собствениците се опитват да компенсират растящата инфлация и да тушират влиянието на цените на газа и тока в ценообразуването на пакетите им. Така те вдигат цените възможно най-малко, така че да им излиза сметката, но от офертите отпадат екстри, които преди са били включени.

Зимните ваканции у нас, закупени през големи международни туроператори, излизат по-евтино, тъй като цените са договорени още в края на предходния сезон.

Заради спецификата на ценообразуването ски ваканцията за чуждите туристи, клиенти на чужди туроператори и посредници излизат значително по-евтини в сравнение с това, което плащат българските крайни клиенти, показва още проверка на “Труд”. Цените за зимните ни курорти се договарят с големите международни туроператори, които купуват големи обеми от хотелското настаняване в още края на предходния сезон. Затова и подписаните контракти с тях са за цени с от 20 до 50 на сто по-евтини от това, което днес могат да резервират крайните клиенти, след като през последната година разходите на собствениците нараснаха значително, обясниха за “Труд” представители на бизнеса. Затова и една част от хотелите в големите ни курорти все още се чудят дали да работят тази зима, въпреки че сме в навечерието на ски сезона, обясниха собственици, пожелали анонимност. При договорена изцяло база на Боровец например при миналогодишните цени с туроператорите отварянето на обекта означава да се работи на пълна загуба, твърдят от бизнеса. Затова и вместо да посрещат гости част от хотелите в зимните ни курорти през тази зима ще предпочетат да не отварят или пък да ремонтират базата си и да инвестират в нови енергоефективни начини на отопление.

Особено големи са разходите за спа хотелите, които трябва да отопляват басейни, парни бани, сауни и кътове за релакс, които имат избор или да вдигнат цените и да се надяват, че пазарът ще ги приеме или да затворят, обясниха от сектора. Затова и от бизнеса се надяват на компенсации за тока и газа от страна на държавата през следващата година.

Плащате за празничната вечеря и програмата

Нова година в България - от 300 до 3450 лева

Кувертите в ресторантите започват от 150 лева

Най-скъпата оферта за Нова година у нас е във Велинград.

Ако искате да отпразнувате Нова година в български хотел, то тогава трябва да приготвите между 300 и 3750 лева за празнична оферта за 3 нощувки. Диапазонът на цените е голям, като освен за самото настаняване в пакетите са включени празничната вечеря и програмата. Колкото повече и по-големи звезди от родния музикален небосклон ще ви веселят в новогодишната нощ, толкова повече и ще трябва да платите за това.

Безспорно една от най-скъпите оферти за поредна година е на роден петзвезден спа хотел във Велинград. В него най-евтиния пакет за двама възрастни е 3450 за три нощувки със закуски, вечери, празнична вечеря, ползване на спа центъра и програма, която включва изпълнения на 100 кила, Преслава, Стефан Илчев, Крисия, Аристос и DJ Дамян. Или по близо 600 лева на вечер.

При тридневното настаняване можете да присъствате на три от тези участия. Интересен е фактът, че въпреки огром­ната сума за българския стандарт на празничната оферта допълнително трябва да доплатите туристически данък в размер на 2,02 лева на ден. Цената на тридневния пакет във вип апартамент е 7880 лева за от двама до четирима възрастни, а за четири нощувки - общо 11 500 лева.

В Златни пясъци пък изкушават с тридневна оферта, при която гост звезди са легендата Васил Найденов, народната певица Петя Панева, фолк дивата Камелия и певецът Дичо с бенда си, като цената за престоя в 5-звездния хотел и музикалната програма е 1058 лева на човек.

За сравнение в 5-звезден хотел на Олимпийската Ривииера в съседна Гърция например новогодишната оферта за 4 дни с 3 нощувки започва от цени по 448 лева на човек, а с 4 нощувки струва 580 лева или колкото само една нощ в родния хотел във Велинград.

В същото време, ако не сте особено претенциозен към това дали ще ви весели местния оркестър или някоя гранд звезда на българската сцена, можете да намерите тридневни новогодишни пакети и за около 300 - 400 лева на човек. Толкова най-евтино излиза и празника в съседните Гърция или Сърбия, където купонът и танците също са гарантирани. Същите са цените за празника в Турция.

Ако пък искате да си купите единствено куверт за ресторант с програма в празничната вечер трябва да броите поне 100-150 лева, показват публикуваните онлайн оферти на заведенията в София и зимните ни курорти.

Отделно плащате и транспорта 

В Австрия пакетите започват от 320 евро на човек 

За домашен любимец доплащате 15-20 евро на ден

Цените на ски ваканциите в Австрия, Франция и Италия започват от около 650 лева на човек за седмица.

Настаняването за седмица в Австрия в хотел с басейн и сауна струва около 320 евро за седмица на човек, показва справка в интернет. В цената от храненията е включена закуска на бюфет и вечеря на меню. В офертата обаче не е включен транспортът, а дали ще изберете да стигнете до зимния курорт с ваш автомобил, автобус или самолет е решение на туриста. Ако искате да пътувате с домашния си любимец се оказва, че голяма част от хотелите са склонни да ви настанят с него, но за целта плащате такса от около 15-20 евро на ден. В офертата не е включен ски паса за времето на престоя ви.

Ако предпочетете да прекарате зимната си ски ваканция във Франция обаче за същата сума на човек можете да намерите оферта с включена лифт карта за периода на престоя ви. Настаняването е за 7 нощувки, а включеният ски пас за зоните с обща дължина от 225 км във Френските Алпи е за 6 дни. Курортът е с 96 писти, 12 от които черни и 22 червени. В цената не е включено изхранване, а транспортът отново си е за ваша сметка.

Цените на пакетите са подобни и в италианските ски курорти. Като разбира се има и много по-скъпи оферти, ако държите на лукса, на настаняване в по-престижно място за настаняване и курорт или на включени повече хранения.

Офертите за семейния празник са по-изгодни

Коледата на половин цена

В Гърция започват от 200 лева

Коледните оферти са значително по-изгодни от тези за Нова година.

Офертите за Коледните празници традиционно са значително по-изгодни от тези за Нова година, тъй като голяма част от фамилиите предпочитат да празнуват у дома около трапезата вместо на почивка. Цените на пакетите за кратка ваканция у нас в този период започват от около 180 лева за две нощувки и 220 лева за три нощувки, като средната цена на офертите е около 400 лева с включена празнична вечеря.

Дори хотелът във Велинград, който роди вицове в социалните мрежи заради цените си за Нова година, има далеч по-скромна оферта за Коледа. Цените за двама възрастни за 4 нощувки с включени закуски и вечери започват от 1630 лева или по около 200 лева на вечер - три пъти по-евтино в сравнение с новогодишния им пакет.

Цените на пакетите за съседна Гърция започват от около 200-300 лева и също са една идея по-евтини в сравнение с новогодишните им предложения. Толкова ще ви струва да се насладите на празника и в Охрид, в съседна Македония.

Ако искате да си подарите по-дълга почивка и не държите на традиционното отбелязване на Коледа, можете да заложите на Египет, където ваканция от 10 дни ще ви струва 1200 лева. И да си подарите 10-дневен коледен круиз на цена от около 2000 лева, в който на самия празник сте в Израел и можете да отидете до божи гроб, а пътешествието ви включва още посещения в Гърция, Кипър и Египет.

Веселбата с ваканция на остров Мавриций е 3500 лева 

Поне 4800 лв. струва посрещането на 2023 г. на Малдивите

Организират директни чартъри

Едноседмичните пакети за Нова година на екзотичен остров започват от около 3500 лева на човек.

Ако винаги сте мечтали да посрещнете Нова година на екзотично място сред палми, слънце и океански бриз, да се наслаждавате на изгревите и залезите и да събирате тен, то тази година офертите за подобни преживявания не са една и две. Няколко родни туроператори организират директни чартъри за посрещане на празника на другия край на света, на екзотични дестинации.

Безспорно едни от най-жадуваните Малдивски острови са като черешката на тортата сред програмите. Цените на Новогодишните пакети започват от 4800 лева, ако сте избрали хотелска стая, а не самостоятелна вила на брега на морето или такава над водата на топлия Индийски океан. Ако държите на истинския лукс и сте категорични, че “кеф цена няма” можете да се насладите и на пакети на цена от 43 000 лева на човек за седмица.

Програма със седем нощувки на остров Мавриций струва около 3500 лева на човек, като в този случай можете да се възползвате и от редица допълнителни екскурзии, които да разнообразят екзотичния ви престой.

Толкова долу-горе излиза и офертата за танзанийския остров Занзибар.

Новогодишните оферти за Сейшелите започват от цени от около 4000 лева, но се пътува с редовен полет и по-изгодните самолетни билети вероятно вече са изчерпани, така че ако държите да посрещнете 2023 г. точно там вероятно ще ви се наложи да платите значително повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения