В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Златарица живее в ужас от наводнения

Опасност крият и две необезопасени свлачища в община Златарица. Снимки: Веселина Ангелова

Балканджиите си чистят сами речните корита, държавата нехае

12-5
При всеки проливен дъжд обраслите в храсти балкански реки прииждат и заливат села и къщи.

В началото на всяка есен жителите на община Златарица изтръпват от страх и живеят в напрежение да не станат жертва на наводнения. През последните години при всеки проливен дъжд реките в планинския район прииждат и заливат десетки къщи. Стопаните им претърпяват щети, които след това дълго време не могат да възстановят. Държавата нехае за опасността от нови бедствия и до момента не е отпуснала финансиране за превантивно почистване на речните корита в общината.

Жителите на златаришкото село Росно още помнят ужаса от голямото наводнение преди четири години, когато десетки къщи бяха пометени от река Бебровска, а обитателите им бяха евакуирани. Дафинка Петрова и Стефан Мудрев са от хората, претърпели най-големи загуби при наводненията, които почти всяка година сполетяват селото. Препатилите споделят, че особено пролет и есен живеят в постоянна тревога.

„Всеки път, щом се зададат тъмни облаци, се превръщаме в слух и в зрение какво ще ни се стовари на главите. А предстои и есенен период, когато дъждовете стават обилни и много се притесняваме”, тревожат се жителите на село Росно.

Балканджиите наскоро запретнали ръкави и се опитали сами да почистят речното корито. Силите им обаче не стигнали за обезопасяването на района. Инициаторите казват, че е необходим не само човешки труд, но и специализирана техника. Затова захванали да събират средства, за да платят на екип с машини. Сумата обаче се оказала непосилна за възможностите им.

Дафинка Петрова и Стефан Мудрев са от хората, претърпели най-големи щети при наводненията, които почти всяка година сполетяват село Росно.
Дафинка Петрова и Стефан Мудрев са от хората, претърпели най-големи щети при наводненията, които почти всяка година сполетяват село Росно.

„Поставихме урна за събиране на средства. Пускаме пари, да съберем някой лев… Ама колко…? Тук има само стари хора, какво да дадат? Пенсийките им са малки!”, свива рамене Стефан Мудрев.

Община Златарица е изготвила проекти за около 500 000 лв., с които да се обезпечи почистването на речните корита. Те са подадени още преди година към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, но финансиране така и не е осигурено.

„Когато една река може да издави хората и не се намират средства, си е направо трагично. Опитваме се да намерим пари, но засега безуспешно. Единственото, което ни крепи, е, че по Програмата за развитие на селските райони ремонтирахме църквата и се надяваме Господ да се смили над нас”, коментира с нескрит сарказъм кметът на Златарица Пенчо Чанев.

Управникът пояснява, че на територията на урбанизираната част на общината ангажиментът да се почистят реките бил на кметовете. Така общинската управа изготвила проекти, подготвила провеждането на обществена поръчка, направено било проектиране и съгласуване на проектите, платени били сериозни такси в РИОСВ и Басейнова дирекция от по 500 лв. за всяка от реките.

12-1
”Карат ни да работим на ръба на закона!”, гневи се кметът на община Златарица Пенчо Чанев.

„Сега обаче няма отворени европрограми, няма финансиране за цялостно почистване, за издигане на подпорни стени, за укрепване на бреговете, за изгребване на наносите, за изкарване на дънерите и храстите, които затлачват коритата. В момента изриването на наносите е ангажимент на областните управи. Оттам обаче казват: „Ние нямаме бюджет!” Отново сме в омагьосан кръг”, гневи се Пенчо Чанев.

Кметът от ВМРО, който ръководи общината втори мандат, се слави като непокорен срещу бюрократичните спънки и затова предприел нестандартен ход. Първенецът воевода на община Златарица преди броени дни изпратил писмо до областния управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, към което приложил и 4 снимки на удавници.

„Написах на губернатора: „Вие сте страстен пушач и както знаете, на кутиите с цигари има предупредителен надпис, че са опасни за здравето. Затова изпращам с писмото и фотоси на удавници, за да се знае колко са опасни затлачените реки”, разказа пред „Труд” Чанев.

Дейният градоначалник успял да организира разчистване на най-невралгичната част на Златаришка река. В коритото влезли работници, които с подръчни средства и с огромен труд измъкнали довлечени от водите масивни дънери, нарязали ги и в момента използват дървесината за обществени нужди.
„Карат ни да работим на ръба на закона!”, ядосва се Пенчо Чанев.

Реките обаче не са единственото главоболие на кмета. Две свлачища, които се активираха преди 4 години, чакат укрепване. Заради срутването на земни маси в село Калайджи са откъснати 5 къщи, а обитателите им са принудени да минават по тясна пътека. Второто свлачище е край село Шивачево и ако не бъдат взети спешни мерки, има опасност пет села да бъдат откъснати от света.

„Вече цяла година не можем да вземем от Министерството на регионалното развитие и благоустройство предварително разрешение за строеж, за да кандидатстваме за отпускане на около 200 000 лева за укрепителните дейности”, обяснява Чанев.

Кметът на Златарица допълва, че от две години чака и финансиране на стойност близо 380 000 лв. за ремонт на ул. „Иван Вазов” в балканското градче, която преди време била попиляна от порой.

В крайна сметка се оказва, че за да получат средства за превантивни дейности, общините трябва да преминат сложна процедура със свикване на комисии, внасяне на проекти, одобряване на финансиране и обявяване на обществена поръчка, но и след това не е ясно кога ще получат пари за спешни реконструкции. Докато премине тромавата процедура обаче жителите на застрашените от наводнения и свлачища райони са категорични, че ще продължат да живеят в страх и ужас.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. По-големия проблем в Залатарица и околностите е безконтролната сеч в горите.Масивна, гола сеч.Всеки, който е минавал оттам с кола със сигурност е срещал каминоните натоварени с трупи.Уважаеми журналисти, бъдете по-обективни в представянето на информация, ако не знаете питайте, отидете на място, разследвайте.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.