На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Златева: Западните Балкани са основен приоритет на европредседателството ни

Западните Балкани са основен приоритет на председателството ни на ЕС. Това каза Деница Златева, заместник-председател на БСП и бивш служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, по БНТ.

Политическият дневен ред на председателството е в два аспекта. Единият аспект е свързан с приоритетите на триото, което председателства ЕС – Естония, България и Австрия, и там преговорите са на финалната права. На 31 май предстои среща на триото у нас, каза Златева.

“Приоритетите са ясни и обсъждани – те са в 5 основни направления. Едното е свързано с конкурентноспособността, растежа на икономиката, предприемачеството, заетостта – тук влиза и един сериозен проблем за Европа и това е младежката заетост. Вторият приоритет е свързан със защита на онеправдани социално слаби. Третият приоритет, който е ключов за нас, е свързан с темата миграция и сигурност. И тук се очакват по време на българското председателство няколко много важни законодателни промени, свързани с европейската система за предоставяне на убежище или т. нар. Дъблински регламент. Следващият приоритет е свързан с енергийния съюз. Тук има важни теми от гледна точка на енергийна диверсификация и изграждането на интерконекторните връзки. И петият приоритет е основен за българското председателство – ролята на ЕС на глобалната световна сцена, като ние го пречупваме през нашата роля по отношение на страните от Западните Балкани”, обясни Златева.

Това са приоритетите на триото – а това, което предстои ние да направим е да изработим нашите национални приоритети, допълни Деница Златева. Тя коментира, че е важно изравняване на стандартите в социално и икономическото развитие на отделни региони и държави от ЕС. За периода 2007 – 2015 близо 40% от публичните инвестиции влизат по линия на европейските средства, през 2013 г. това са 80%, уточни Златева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.