Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Златева: Западните Балкани са основен приоритет на европредседателството ни

Западните Балкани са основен приоритет на председателството ни на ЕС. Това каза Деница Златева, заместник-председател на БСП и бивш служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, по БНТ.

Политическият дневен ред на председателството е в два аспекта. Единият аспект е свързан с приоритетите на триото, което председателства ЕС – Естония, България и Австрия, и там преговорите са на финалната права. На 31 май предстои среща на триото у нас, каза Златева.

„Приоритетите са ясни и обсъждани – те са в 5 основни направления. Едното е свързано с конкурентноспособността, растежа на икономиката, предприемачеството, заетостта – тук влиза и един сериозен проблем за Европа и това е младежката заетост. Вторият приоритет е свързан със защита на онеправдани социално слаби. Третият приоритет, който е ключов за нас, е свързан с темата миграция и сигурност. И тук се очакват по време на българското председателство няколко много важни законодателни промени, свързани с европейската система за предоставяне на убежище или т. нар. Дъблински регламент. Следващият приоритет е свързан с енергийния съюз. Тук има важни теми от гледна точка на енергийна диверсификация и изграждането на интерконекторните връзки. И петият приоритет е основен за българското председателство – ролята на ЕС на глобалната световна сцена, като ние го пречупваме през нашата роля по отношение на страните от Западните Балкани“, обясни Златева.

Това са приоритетите на триото – а това, което предстои ние да направим е да изработим нашите национални приоритети, допълни Деница Златева. Тя коментира, че е важно изравняване на стандартите в социално и икономическото развитие на отделни региони и държави от ЕС. За периода 2007 – 2015 близо 40% от публичните инвестиции влизат по линия на европейските средства, през 2013 г. това са 80%, уточни Златева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.