Златева: Нямаме критично забавяне при подготовката за европредседателството

Златева обясни на какъв етап е подготовката на страната ни, закъсняваме ли със сроковете и ще успеем ли да се подготвим по време на политическа криза. Тя коментира и въпроса как ще се отрази на имиджа на страната липсата на българска кандидатура за еврокомисар.

Няма критично забавяне по отношение на подготовката за българското председателството на ЕС. Това увери служебният вицепремиер Деница Златева, която е натоварена с тази задача, по телевизия Би Ай Ти. По думите й, всичко е въпрос на по-добра координация и добави, че направленията, по които се подготвя председателството, са осем.

„За първи път България ще има възможност да определя дневния ред. След едно председателство страната познава в детайли процесите и получава друг авторитет", каза Златева.

„Заложили сме няколко много важни приоритета – икономически растеж и заетостта, сигурността, пречупена през темата миграция, реформа на Дъблинския регламент, запазване на солидарния подход по отношение и на държавите-членки на Шенген, както и външните страни, финансовата рамка след 2020 г. Настояваме да бъде запазена и кохезионната политика, развитието на бъдещата обща селскостопанска политика и енергийната независимост на Европа и политиката по опазване на климата“, обясни вицепремиерът.

Златева увери, че не работи в хоризонт до 26 март. "Ангажираме максимално широк кръг хора. Има изключително разбиране на министрите, че не бива да бъдат сменяни ръководители и хора, които се занимават с подготовката на председателството“, подчерта вицепремиерът и добави, че тепърва ще се назначават още хора.

Деница Златева коментира и казуса с НДК и ремонтът на сградата, която ще приема работните делегации и чужди ръководители по време на председателството.

„През ден съм в НДК. Срещаме се с различните технически екипи. Има много по-голяма мобилизация и по-добра координация сред институциите и екипите, ангажирани с подготовката. 17 милиона лева са отделени на този етап. При обосновани искания може да се разгледа и ще се вземе решение дали да бъде увеличен капиталът“, заяви още ресорният вицепремиер.

Тя изказа мнение и по въпроса как ще се отрази липсата на българска номинация за еврокомисар. „Със сигурност е по-добре, когато имаме наш представител сред еврокомисарите. Но на фона на предизборната кампания и с решението на служебното правителство до провеждане на изборите да не бъде издиган кандидат, решението ще се вземе от следващото редовно правителство“, обясни вицепремиерът.

„При невъзможност за създаване на редовно правителство служебното ще посочи еврокомисар. Изключително важно е да има разбирателство и консенсус около кандидатурата – да бъде изключително силна кандидатура, за да можем да защитим силен ресор“, подчерта Деница Златева.

Тя изрази надежда това да стане непосредствено след изборите и първото приоритетно решение да бъде за еврокомисар. „Не трябва да бъде водещо дали да бъде мъж или жена. Водещо трябва да е да познава европейските институции и проблематиката. Силният кандидат върви паралелно със силен ресор“, категорична е тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България