Златен почетен знак от ВСС за съдия от Търново

Със Златен почетен знак от ВСС и специален плакет от председателя на Апелативен съд – Велико Търново бе удостоена съдия Лидия Чобанова. След 25 години стаж в съдебната система, от 1 декември тя е освободена от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник председател“ на Апелативен съд – Велико Търново, както и от длъжността „съдия“ заради навършена пенсионна възраст.

Лидия Чобанова има 42 години юридически стаж.

Работата си като съдия започва в началото на 1992 г. в Районен съд – Велико Търново. От 1993 г. до 1998 г. е съдия в Окръжния съд в старата столица, а от май 1998 г. е избрана за съдия в Апелативен съд – Велико Търново, като по този начин става един от първите седем съдии в състава на новосъздадения съд. От 2004 г. Чобанова е зам.-председател на съдебната инстанция. Като ръководител на гражданското отделение на съда през последните 13 години, ролята и за постигнатите днес много добри резултати в бързината и качеството на правораздаването на това отделение е огромна.

"За нейният висок професионализъм като съдия е показателен фактът, че 95% от съдебните актове, по които е била докладчик през последните три години са били потвърдени при инстанционния контрол от ВКС, а 89% от тези дела са били решени в тримесечен срок. През продължителната си работа в органите на съдебната власт, съдия Чобанова няма наложени наказания, а в Комисията по професионална етика никога не са получавани сигнали срещу нея за нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати", информираха от Апелативния съд във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони