На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

Златка Райкова: Парите ме правят щастлива, но не съм алчна

С Георги сме семейство от 5 години, тъй като живеем заедно, признава плеймейтката

Златка Райкова е Мис Плеймейт 2007. Родена е на 12 януари 1986 г. в Пазарджик. Самата тя споделя, че е тежък характер, властна в отношенията си с околните. Харесва мъжкарите. През есента на 2007 г. участва като съблазнителка в екзотичното риалити “Островът на изкушението”, а шест години по-късно става и съквартирант в “Биг брадър All Stars”. Семейството й е разпиляно по целия свят. Maйкa й oт гoдини e в Иpлaндия c втopия cи cъпpyг. Бaщa й зaминaва за Иcпaния, кoгaтo Златка е нa 15. Eднaтa й бaбa пък paбoти в Aтинa oт дълги гoдини. Caмo дpyгaтa й бaбa e в Бългapия – в Cтpeлчa, и тя именно отглежда бъдещата плеймейтка. Райкова е завършила математическа гимназия в Пазарджик, а след това висше – специалност „Застраховане”, в София. Златка изгря на звездния небосклон като плеймейтка, затвърди имиджа си на изкусителка и се превърна в бизнесдама. От 4 години има собствена модна марка и се изявява като дизайнер на дамски дрехи. Преди броени дни, по време на живо предаване на „Като две капки вода”, русото изкушение получи предложение за брак от дългогодишния си приятел – ММА боеца Георги Валентинов, по-млад от нея със седем години.

– Злати, наричат те откритието на „Капките”. Как приемаш това определение?
– Разбира се, че се радвам, но нямам самочувствие на звезда. Забавлявам се и влизам във всеки образ с голямо удоволствие.

– Ти самата очакваше ли да постигнеш такъв успех?
– Не съм мислела какво ще постигна. Исках да се изявя, защото винаги съм обичала много да пея.

– Какво всъщност те провокира да участваш в шоуто?
– Това беше моя мечта, която се сбъдва. Провокирана съм била само от желанието да бъда на сцена и да се забавлявам.

– Хората се отнасят с известни предразсъдъци към плеймейтките като цяло, а „Златките” стана нарицателно за жени, търсещи богати мъже, слава в обществото и т.н. Доколко всъщност парите са приоритет за теб? Правят ли те щастлива?
– Приоритет не са, но ме правят щастлива. Не съм алчен човек, но обичам да живея добре. Това не значи, че бих направила всичко за пари.

– Какво ти пишат хората в социалните мрежи? Промениха ли се техните коментари от преди?
– Наистина сега много ми пишат и наистина много хубави неща. Хората казват, че са си променили отношението към мене, че гледат предаването само заради мене.

– Хората те свързват с лъскави светски събития, луксозни почивки, скъпи дрехи и т.н. Какво обаче се крие зад тази лъскава опаковка?

– Това е една привидна страна. В момента, в който се запознаеш с мен, разбираш, че тези неща са повърхностни. Смятам, че съм задълбочен човек, който има повече вътрешни, отколкото външни качества, стига да искам да ги видиш.

– Чувстваш ли се успяла жена в професионален план?
– Аз работя и ръководя моята модна марка от 4 години, смятам, че има много накъде да се развивам, но мисля, че съм в правилна посока.

– А в личен план готова ли си да се впуснеш в сериозен семеен живот, след като вече официално получи предложение за брак от Георги?
– Ние сме семейство от 5 години, тъй като живеем заедно. За нас всичко си е постарому, просто изживяхме този момент пред всички.

– Очакваше ли това предложение или то беше пълна изненада за теб? Искрени ли бяха сълзите в очите ти, които видяхме?
– Изненадата беше пълна!!! Никога за миг не се усъмних, че може да се случи подобно нещо!

– Искаш ли да станеш майка? Мислите ли за деца?
– Разбира се! Коя жена не иска да е майка!?

– Доколкото знам, Георги е по-малък от теб. Смяташ ли, че по-младите мъже са по-добра партия, защото те карат да черпиш с пълни шепи от живота?
– При нас той черпи сили от мен.

– Неговите родители как те приемат?
– Винаги са ме приемали добре и уважават неговия избор.

 

Катя Меламед:

Варненското злато не е най-старото в света

Откриха още по-древно край Пазарджик, но пак в българските земи – люлка на цивилизацията, гордее се археоложката

Неотдавна бе разкрита изключително интересна археологическа находка – Трети халколитен некропол във Варна, чиито намерени артефакти ще бъдат изложени във Варненския археологически музей. По този повод потърсихме археоложката Катя Меламед, която осветли историческото и научно значение на епохата и същността на някои от артефактите, открити досега за онова праисторическо време. Тя е историк и археолог, доктор на науките с научни приоритети Ранното средновековие, развитие на балканската култура през Късната античност и ранното езическо Средновековие.

– Катя, ти си специалист по древни погребения, какво е изключителното в новия халколитен некропол, разкрит наскоро във Варна?
– Това откритие наистина е много вълнуващо! Очакваме много от него – може би ще даде още отговори на въпросите, поставени от Първия халколитен некропол във Варна, открит през 1972 г., който още предизвиква нестихващ интерес не само сред учените с различни специалности, но и сред най-широка публика. Наред с всичко останало, новият халколитен некропол вече безспорно очертава широкия район на Варна като изключително богат на праистория, като един от влиятелните центрове от онова време – да прибавим и интензивните подводни проучвания, които дават интересни резултати, да споменем и хипотезата за потопа, който се случва в Черно море, а и още много други интересни обстоятелства. Славата и честта за интерпретацията на новото откритие обаче по право принадлежи на откривателите. Аз самата следя публикациите и разговорите с огромен интерес – и възхищение. Така че сега по-добре да поговорим за историческия контекст, в който този некропол се вмества, и да си припомним как е изглеждал светът по времето, когато са се погребвали в него.

– Златните предмети от Варненския халколитен некропол се определят като най-старото обработено злато в света. Няма ли вече открито и по-ранно?– Да, вече има. Праисторията е науката с най-бързо развитие – колкото е по-стара, толкова по-динамично се променя нашето познание, непрекъснато се откриват нови неща, нови доказателства. Както казва Мадона – винаги има по-хубаво момиче зад ъгъла. Доскоро златото от Варна беше най-старото. Халколитният некропол се датира 4400-4100 г. пр. н.е. През 2016 г. при проучванията в праисторическата селищна могила Юнаците край Пазарджик откриха златно мънисто, датирано според археологическия контекст към 4600 г. пр. н.е. – по-ранно от предметите във Варненския некропол. През следващата 2017 г. се намери и златен антропоморфен амулет, подобен на варненските.

– А как се интерпретира значението – а и причината – за Варненския халколитен некропол?
– Този въпрос все още се обсъжда. Предложени са различни хипотези, ще спомена само две. Преди години беше предположено, че това е царски некропол за много голям район. В него са погребвани вождове, върховни жреци и воини от целите Балкани. Погребалните процесии са минавали през различни чужди територии и през това време всички са спазвали мир. Тази теория се основава на факта, че гробовете са различни като структури, погребални практики и състав на гробните дарове. В някои гробове са открити сечива и върхове на стрели от яспис и почти сигурно донесени от Източните Родопи. След изумителните резултати от проучванията на Солницата в района на Провадия се предложи нова хипотеза – най-новата засега. Добивът на сол там е започнал през петото хилядолетие пр. н.е. По него време солта е равна на злато по цена и по смисъл, по значение. Безспорно производството на сол за търговия е натрупало богатство, намерило израз в скъпоценните гробни дарове в некропола във Варна. Освен всичко останало, бих отбелязала гроб № 43. Погребан е мъж на около 40-45 години, твърде висок за времето си – 1,70/1,75 м. Количеството златни дарове (1,5 кг общо), както и подредбата им около тялото, дават сериозни основания да приемем, че вече съществува царска институция: златни апликации за дрехата, златна диадема, скиптър с вероятно дървена дръжка, облечена в злато, и увенчан с каменна и медна брадви, както и златен фалос, символ на плодородието и мъжкото начало. Тук можем да си припомним още един древен мит за Великата Богиня–Майка и нейния син, когото първоначално тя сама заченала. Изглежда през Халколита и това познание се е развило и се е родила историята за свещения брак между нея и човешкия цар. С тази история е възможно – казвам само възможно – да обясним и всички онези златни и сребърни съкровища, заровени в земята, в средата на нищото – като сватбени дарове?

– Да се върнем на разнообразното положение на скелетите. Защо древните са погребвали своите мъртви в изпъната поза или поза хокер?
– Погребването в изпъната поза е най-широко разпространено. Запазено е и до днес, с малки промени в положението на ръцете, скръстени на гърдите според християнския обичай. Интересна е позата хокер. Думата има немски произход, от hocken, клякам. Всъщност тя наподобява ембрионалната поза, в която се раждаме – в свито положение, краката сгънати в коленете и силно приближени към корема, ръцете също сгънати в лактите и притиснати към гърдите. Често по време на древните погребения телата са покривани с късове охра, което оцветява в последствие костите – символ на кръвта. Изглежда представата е, че така пристигаме на този свят, така трябва и да го напуснем. Нека очертая с няколко думи организацията на пространството според древното знание – светът на живите = селото, река = вода = граница, светът на мъртвите = гробището. Според някои вярвания душите чакат във водата = на границата, за да се родят отново. Впрочем представата за тази организация на пространството е запазена почти до наши дни – макар и несъзнателно. Ако пътуваме из България, често ще забележим, че селото се намира на един баир, следва дере – или днес път, а селското гробище е устроено на отсрещния баир, почти на същата височина. Това е смисълът на позата хокер, известна в много езически общества, при това без връзка между тях, за да мислим за влияния.

И ОЩЕ

Николета Тодорова връща короната за красота

Благой Димитров няма да се жени повече

Деян Донков отива на международен фестивал

Цветана Пиронкова стана майка

Плевнелиев и Деси Банова се сгодили

Монетите могат да лекуват

Великият Илон Мъск е безсилен пред семейството си

Златната орфическа книга крие древни тайни

Плодовите сокове са по-вредни от тортите

Кои са най-интелигентните холивудски звезди

Критикуват България за решението по случая „Скрипал“

Гала отнела девствеността на Дали

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА – В “ЖЪЛТ ТРУД” ОТ 4 АПРИЛ!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.