"Златна роза" за "Вeздесъщият"

Безпрецедентно единодушие на жури, критика и публика

Филмът "Вездесъщият" на режисьора Илиян Джевелеков спечели голямата награда на XXXV издание на фестивала за българско кино "Златна роза" във Варна. Лентата, засягаща болния въпрос за личното пространство в света на технологиите, стана безспорен фаворит, след като безпрецедентно бе отличена и с наградите на кинокритиката и на публиката. "Вездесъщият" тръгва по кината от 10 октомври.

Изпълнителите на главните роли Велислав Павлов и Теодора Духовникова бяха отличени с фестивалните призове за най-добра мъжка и женска роля. Във втората категория наградата бе поделена между Духовникова и Ирини Жамбонас - за играта й във филма "Посоки" на Стефан Командарев. Лентата си тръгна от Варна с наградата на журналистите и специалната награда на журито. То отличи за най-добър режисьор Илиян Метев - за продукцията "3/4". За сценарий призът отиде при Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов - за историята на децата от 80-те, която събуди носталгични спомени у голяма част от зрителите при прожекцията на "Дъвка за балончета".

Специалната награда на град Варна бе присъдена на филма на Светослав Овчаров "Врагове", представящ човешката страна на епизод от Балканската война. За дебютен пълнометражен филм бе отличен "Радиограмофон" с режисьор Рузие Хасанова. А голямата награда за цялостен принос отиде при Татяна Лолова. Легендарната актриса не изневери на прочутото си чувство за хумор. "Не съм звезда, аз съм слънце", обяви на сцената тя и се окъпа във вълна от аплодисменти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино