„Златна роза“ отдава почит на „Осъдени души“

Изложба ще покаже неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев “Осъдени души”.

Над 40 български филма в конкурсната програма на фестивала

Тази година събитието е от 24 септември до 1 октомври

Гледаме обновени и дигитализирани версии на най-добрите ленти от миналото

С изложбата “Спомен за филма “Осъдени души” ще бъде открито 38-мото издание на най-стария и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино “Златна роза”. Тя показва запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев.

Фестивалът ще представи най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври 2020 в залите на Фестивален и конгресен център Варна, както и онлайн.

В конкурсната програма са селектирани 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства в последната година.

По традиция в рамките на фестивала във Варна ще присъстват създателите на филмите.

След церемонията по откриването на “Златна роза” 2020 за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията “Пари” с режисьор Сиамак Етемади, съпродуценти “Чучков брадърс” и с финансовото участие на Националния филмов център.

В осемте дни на “Златна роза” са организирани ежедневни пресконференции с екипите на филмите от конкурсната програма.

За първи път на кръгла маса “Златна роза 2020 през очите на българската кинокритика” най-острите пера на родното ни кино ще обобщят видяното и ще очертаят тенденциите в най-новите български филми. В програмата “Открити хоризонти” ще бъдат представени пълнометражните игрални филми “Опърничавите” с реж. Георги Костов и копродукцията “Босият император” с реж. Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма. Сред тях за първи път ще видим и произведения на студентите от програмата FilmForge на New Boyana Stuudios.

От тази година фестивалът открива нова рубрика в своята програма “Златна роза класик”, която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото.

На 25 септември от 18.00 часа ще бъде показано реставрирано копие на трилогията “Мера според мера” на режисьора Георги Дюлгеров. Съвременният зрител ще види резултата от възстановените оригинални цветове, преобразена звукова фонограма, както и субтитри на литературен български език, за по-добро разбиране на енидже-вардарското българско наречие, на което говорят героите във филма.

Организатор на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза” е Националният филмов център, с подкрепата на Министерство на културата и община Варна.

Коментари

Задължително поле