Златният уикенд на легионерите

 

През последните години се наблюдава тенденцията България да има все по-малко представители във водещите първенства на Европа. Колкото и да се опитаме да извъртим фактите, статистиката е красноречива. Вече нямаме наш играч в топ първенства като английската Висша лига, немската Бундеслига или испанската Примера дивисион.

Освен че броят на легионерите намалява, същото може да се каже и за значимите успехи на родните футболисти зад граница. Именно това е и една от причините българският запалянко да се радва така на големите победи в другите спортове - тенис, бокс, борба или художествена гимнастика. Социалните мрежи буквално гърмят при вида на родния трибагреник в най-високата точка на подиумите.

През изминалия уикенд обаче нещата се промениха, а България се сдоби със своя шампион на Стария континент.

Ивелин Попов стана едва вторият българин с титла в Русия, а Живко Миланов и неговият АПОЕЛ на теория грабнаха златото в Кипър. Само чудо може да лиши кипърския гранд от златните медали предвид 4-те точки аванс 2 кръга преди края на сезона.

Малки успехи на фона на онези на Христо Стоичков, Мариян Христов, Димитър Бербатов и Емил Костадинов, но такива са времената и трябва да се съобразяваме с тях.

За Попето това е първо подобно отличие от международен характер. Преминалият през „Газиантеп“ и „Кубан“ офанзивен футболист бе ставал шампион единствено през сезон 2009-2010 с екипа на „Литекс“.

„Много се радвам - обясни Попов пред „Дарик“. - Емоциите са много силни и още не мога да усетя какво сме постигнали. Всички казват, че това е невероятен успех. Със сигурност в моята кариера дотук това е черешката на тортата.“

Успехът за капитана на българския национален отбор е още по-звучен, защото той е първи такъв за „Спартак“ след 16-годишна суша.

Сходни емоции имаше и Миланов на Острова на Афродита. Бранителят и неговият АПОЕЛ стигнаха до стратегическо 0:0 с преследвача АЕК (Лимасол) и още този уикенд може да вдигне трофея.

За отказалия се наскоро от националния отбор опитен играч това също ще бъде първо шампионско отличие зад граница.

За да засилим впечатлението, че гореспоменатите успехи са значими, ще завършим с няколко други факти от последния кръг - Николай Михайлов изпадна от втория ешелон на Турция, Ивайчо Чочев и неговият „Палермо“ се сдобиха с виза за Серия Б, а преди седмици Владимир Гаджев и „Ковънтри“ пропаднаха до четвърта дивизия на Англия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят