Златни пясъци чества 60-годишен юбилей

Представители на най-големите туроператорски фирми - DER Touristik, Thomas Cook, Alltours, Schauinsland, Anex Tour, Coral Travel, Pegas Touristik, Intourist, както и министърът на туризма Николина Ангелкова, ще уважат 60-годишнината от създаването на курортен комплекс "Златни пясъци" край Варна.

Тържествата ще продължат два дни в емблематичния за комплекса хотел"Интернационал", където са поканени над 200 души-бивши и настоящи служители и много гости от страната и чужбина. За юбилея е подредена фотоизложба от 22 снимки, които показват историята на създаването и развитието на един от най-големите ни морски курорти.

Хотел "Интернационал" е домакин в петък на форум на побратимените руски и български градове. В него ще участват представители на 13 руски града и 12 български общини.

Организатори на събитието са община Варна и Националното сдружение на общините в България, със съдействието на Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на Руския културно-информационен център в България. Атрактивното влакче в Златните ще вози безплатно туристи и гости.

Вечерта в 20,30 ч. започва концертът на руската група "Любэ" в обновената зона на пристанище Варна, където входът е свободен.

На 11 август 1956 г. е направена първата копка на курорта "Златни пясъци" и на 30 юни следващата година е открит първият хотел – “Родина”, припомни наскоро за "Труд" доайенът на българския туризъм 92-годишният Петър Дойчев.

“Нямаше вода и достатъчно електричество, нямаше път и канализация”, върна лентата назад той. За почистване на хотела, преди да го отворят за съветски туристи, дошли в България за eвропейското баскетболно първенство в столицата и с нощувка по Черноморието, жените в индийска нишка са носили кофи с морска вода, за да го мият. А побелелите от солта прозорци търкали повторно със суха кърпа. Най-любопитното при бурното строителство в курорта е битката със змиите, за чието унищожаване тогава докарали таралежи от Албания и викали на помощ специалисти от зоологическата градина (случаят вдъхновява сюжета на анимационния филм “Умно село” на Доньо Донев).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България