Златни съкровища от Черноморието гостуват в Шумен

Нова гостуваща изложба може да бъде разгледана в зала "Съкровищница" на Регионалния исторически музей в Шумен - експозицията "Съкровищата на Южното Черноморие" е от избрани археологически находки, част от колекциите на музеите в Бургас и Приморско. Най-ранен от артефактите е внушителен с размерите си глинен съд - урна с букелна украса от Ранножелязната епоха (X - VI в. пр. Христа). Сред гостуващите експонати е и пълен комплект за украса на конска сбруя. 40-те златни апликации са открити при спасителни разкопки на тракийска надгробна могила и са датирани към края на IV - началото на III в. пр. Хр. От същия обект в местността Силихляр край Приморско са и изложените сребърните монети - денари и тетрадрахми.

Отново от времето на траките, но от малко по-късен период (края на III - началото на II в. пр. Хр.) са златните накити, открити при проучванията на некропола на Месамбрия Понтика. Сред тях се открояват елипсовидните аграфи - брошки, които се закрепват чрез закопчалки за дрехите. Впечатляващи са и обеците, украсени с филигранна техника. Кръжилата им завършват с фигури на митичния крилат кон Пегас и висулка с формата на фино украсена амфора. Изключителна рядкост за античния свят е змиевидният пръстен, оформен от спирално навита златна лента, завършваща с изображение на Кетос - митичен морски дракон, който Персей убил и освободил красивата Андромеда.

През античността изображението на Кетос имало апотропейна функция и се приемало, че отблъсква злите сили.

Изложбата "Съкровищата на Южното Черноморие" ще остане в Шумен на разположение на ценителите на българската история до 10 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони