Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Златно съкровище от времето на Александър Македонски откриха археолози

Снимката е илюстративна

Древно съкровище от времето на Александър Македонски откриха археолози край Приморско.

Находката включва комплект парадни украшения (апликации) от чисто злато за ремъците от сбруята на кон, които са били използвани по време на тържествени шествия и празници. Изработката е дело на местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации.

Съкровището е намерено в тракийска надгробна могила в местността „Силихляр“ от археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов – директор на Общинския исторически музей в града, съобщиха от общината. То било поставено като дар в камерата на гробно съоръжение, което е ограбено още през античността.
Тогавашните иманяри обаче не успели да открият златната украса, която била старателно укрита.

Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал териториите по онова време.

Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр. То ще бъде представено във вторник 25 октомври 2016 г. от 11 часа в сградата на Историческия музей в Приморско.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Браво на автора, той не споменава любимата дума
  на българските архиолози ЕЛИНСКИ!

  1. А е управлявал по-малко от 10 години. Как уцелиха точно тия години?

 2. …“ от времето на Александър Македонски“…
  А има ли съкровището нещо общо със самия Александър Македонски? Щото макетата, претендиращи за личността му, сега ще включат в картата си и черноморието.

 3. По добре макетата да претендират за черноморието
  отколкото съюзените руснаци и турци!!!

 4. Dami i Gospda da ostavim praznite prikazki ida se virnem v nachaloto na 80 god.kogato imashe nedostig na rabotna rika.Sofiyskat a JP gara e postroena ot kiparski rabotnici.Osven tova tova nad 100000 vietnamci rabotiha v stroitelstvoto.Sinite demokrati razoriha Bulgaria tova e golata istina.

 5. ali baba, ти явно си шефа на 40 000/ четиридесетте хиляди червени разбойници. Посочи един поне, един само, олигарх, който да не е преданно чедо на БКП=КПСС и КДС=КГБ! Всички олигарси в Бг са креатури на тези структури. И България я загробихте вие още на светлата дата, 09/09/1944. Другарят тодАр Живков, агентът на Гешев и правешки циганин, още в Тезисите си от 1968 година заговори за демографската катастрофа в България. И всичките мерки, които бяха набелязани в тези тезиси, целяха да увеличат раждаемостта. Включително забраната на абортите. Но това бяха палеативни мерки. Защото не решиха основния проблем, повишаване жизненото равнище на населението, на българите. Но точно това повишаване на жизненото равнище противоречи на целта и същността на болшевизма. Болшевиките, каквито са и живковистите, т.е. Ваша милост, имат интерес народонаселението да е бедно ни гладно. Бедният и гладният човек е зависим. Той е роб. А вие можете да управлявате само роби.

 6. Пенка Кованджиева
  4 h · Gorna Oryahovitsa, Veliko Tarnovo, Bulgarie ·

  В предсмъртното си писмо Васил Левски не случайно е написал следното ……“ За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край.Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение.“ от нета

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.