Златото на викингите и Итака намерени случайно

Седем гривни, от които шест златни и една сребърна, са част от малкото останали исторически артефакти от викингски произход

Едни от най-големите находки стават достояние на света, докато любители археолози упражняват хобито си

Едни от най-фундаменталните открития в областта на археологията са направени случайно. Любители се натъкват на изключителни ценности, които променят хода на историята, докато упражняват хобито си.

Една от находките е храм на джайнистите в Индия. Постройка е емблема за сградите от IX век. Тя е намерена случайно от учител на име Раджагуру, докато се разхождал в гората.

Мъжът се спрял до разграбената сграда и веднага разбрал, че тя е важна историческа ценност, а по-късно експерти потвърждават мнението му. Скулптурите и резбата в храма са уникални и свидетелстват за съществуването на риболовна общност на това място.

Може би една от най-големите мистерии в света - къде се е намирал Итака, островът на Одисей, дълго е вълнувал човечеството. Бизнесменът археолог и страстен поклонник на Омир Робърт Битълстоун стигнал до извода, че Палики - част от днешния остров Кефалония в Йонийско море, е истинската Итака. След дългогодишно проучване на литературни, геоложки и археологически материали той доказва, че в миналото Палики е бил остров. От времето на Омир обаче в резултат на земетресения тесният пролив между двата острова се е запълнил и границата между тях се заличила, обяснява той. Досега мнозина смятаха, че Итака е съществувал само във въображението на Омир и в епоса му "Одисея".

Пионери откриватели станали и Ран Файнщайн и Офер Ранаан, които решили да изследват морското дъно край Израел. При плаванията си откриват потънал кораб на Римската империя. На неговия борд откриват безценни артефакти - лампи, амфори, бронзови статуи, хиляди монети с изображения на римски императори, например Константин.

Най-голямото съкровище в Дания също е открито случайно. Седем гривни - шест  златни и една сребърна, са намерени случайно от любители археолози. Техните находки се оказали част от малкото останали исторически артефакти от викингски произход.

 

Ниви крият българските съкровища

Панагюрското златно съкровище е прославило страната ни по цял свят. Открито е в нива в района на Панагюрище през 1949 г. от трима братя. Състои от девет златни съда.

Рогозенското съкровище също е сред най-големите находки, откривани по нашите земи. То буквално изниква в градината на семейство в село Рогозен. Мъжът с месеци крия предметите в мазето си от страх, но в крайна сметка го предава. Съкровището от 165 предмета е определено като „находката на века“.

Българските съкровища, открити случайно, се допълват и от най-старото злато в света. На него се натъкнал млад мъж, който го прибирал в кутия от обувки. Съкровище има изключителна стойност за науката и историята на света, защото датира от VI век преди Христа.

Последната случайна находка е от преди дни, когато земеделец откри каменна глава на Аполон сред картофите си в старозагорското село Александрово.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл