Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Злато от Ада тепе покорява Виена

При откриването на изложбата имаше над 700 души, сред които официални лица и представители на културната общност във Виена.

Министър Младенов изнесе реч при откриването на изложбата

Общо 333 находки ще бъдат видени в австрийската столица

Изложбата “Първото злато. Ада тепе. Най-старото златно съкровище в Европа” бе открита в престижния Музей за история на изкуствата във Виена, където ще гостува четири месеца. Представени бяха експонати от развитието в бронзовата епоха по българските земи и включващи първите известни в Европа находки от ценни метали, подбрани от Националния археологически институт с музей при БАН. При откриването на изложбата имаше над 700 души, сред които бившият президент Хайнц Фишер, официални лица и представители на културната общност във Виена, както и служебният ни министър на културата Рашко Младенов.

Хълмът Ада тепе при днешния Крумовград и златодобивният рудник там е най-старият досега открит и проучен в Европа. Общо 333 находки са включени в изложбата, които датират от втората половина на третото хилядолетие пр.н.е. до XIII век пр. н.е. Сред експонатите са златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия и др.

“Днес можем да покажем пред австрийската общественост предмети с уникална, световна значимост”, това каза министърът на културата Рашко Младенов в речта си при откриването. “Това, което ще видите в тази прецизно подбрана колекция, представлява ретроспекция на хилядолетната история на България”, подчерта министър Младенов в словото си.

Той изтъкна и че българо-австрийските културни отношения датират от векове. Младенов спомена в контекста на двустранните отношения писателя Нобелов лауреат Елиас Канети, който е роден в Русе.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.