Министър Кралев награди джудиста Ивайло Иванов за златния му медал от Гран при в Хага

Съдят дрогиран шофьор, ругал полицаи

БТПП: Липсата на кадри и цените на енергията тревожат най-силно българския бизнес 54% от работодателите очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя изложбата „ВНИМАНИЕ!“ 27 визуални артисти от региона показват свои творби

България още не е уведомена официално, че „Турски поток“ ще минава през нейна територия Зам.-енергийният министър Красимир Първанов: Очакваме в най-скоро време писмото от "Газпром"

Синът на Майкъл Джордан и българската му годеница си почиват на Бахамите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Осъдиха пътната агенция заради спукани гуми в дупка на булевард, част от републикански път

НС въведе тавана от 5000 лв. при обезщетенията за далечни роднини на загинали на пътя

Иззеха старинни монети, антични предмети и орнаменти от домовете на двама старозагорци

СГС пусна срещу подписка студента, който надраска Паметника на съветската армия

30 години затвор за Георги Генов, който уби съпругата си от ревност в Пещера

Министър-председателят Борисов се срещна с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри

Министър Ангелкова: Очакваме 10% ръст на туристите в Пловдив през 2019 г.

Вдигнаха 27 „златни” сватби в Горна Оряховица „Младоженците” бяха приветствани от кмета инж. Добромир Добрев

2,3 млн. лв. за ремонти на енергомрежата в Шуменско

Злато от Ада тепе покорява Виена

При откриването на изложбата имаше над 700 души, сред които официални лица и представители на културната общност във Виена.

Министър Младенов изнесе реч при откриването на изложбата

Общо 333 находки ще бъдат видени в австрийската столица

Изложбата “Първото злато. Ада тепе. Най-старото златно съкровище в Европа” бе открита в престижния Музей за история на изкуствата във Виена, където ще гостува четири месеца. Представени бяха експонати от развитието в бронзовата епоха по българските земи и включващи първите известни в Европа находки от ценни метали, подбрани от Националния археологически институт с музей при БАН. При откриването на изложбата имаше над 700 души, сред които бившият президент Хайнц Фишер, официални лица и представители на културната общност във Виена, както и служебният ни министър на културата Рашко Младенов.

Хълмът Ада тепе при днешния Крумовград и златодобивният рудник там е най-старият досега открит и проучен в Европа. Общо 333 находки са включени в изложбата, които датират от втората половина на третото хилядолетие пр.н.е. до XIII век пр. н.е. Сред експонатите са златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия и др.

“Днес можем да покажем пред австрийската общественост предмети с уникална, световна значимост”, това каза министърът на културата Рашко Младенов в речта си при откриването. “Това, което ще видите в тази прецизно подбрана колекция, представлява ретроспекция на хилядолетната история на България”, подчерта министър Младенов в словото си.

Той изтъкна и че българо-австрийските културни отношения датират от векове. Младенов спомена в контекста на двустранните отношения писателя Нобелов лауреат Елиас Канети, който е роден в Русе.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.