Злато от Ада тепе покорява Виена

Министър Младенов изнесе реч при откриването на изложбата

Общо 333 находки ще бъдат видени в австрийската столица

Изложбата “Първото злато. Ада тепе. Най-старото златно съкровище в Европа” бе открита в престижния Музей за история на изкуствата във Виена, където ще гостува четири месеца. Представени бяха експонати от развитието в бронзовата епоха по българските земи и включващи първите известни в Европа находки от ценни метали, подбрани от Националния археологически институт с музей при БАН. При откриването на изложбата имаше над 700 души, сред които бившият президент Хайнц Фишер, официални лица и представители на културната общност във Виена, както и служебният ни министър на културата Рашко Младенов.

Хълмът Ада тепе при днешния Крумовград и златодобивният рудник там е най-старият досега открит и проучен в Европа. Общо 333 находки са включени в изложбата, които датират от втората половина на третото хилядолетие пр.н.е. до XIII век пр. н.е. Сред експонатите са златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия и др.

“Днес можем да покажем пред австрийската общественост предмети с уникална, световна значимост”, това каза министърът на културата Рашко Младенов в речта си при откриването. “Това, което ще видите в тази прецизно подбрана колекция, представлява ретроспекция на хилядолетната история на България”, подчерта министър Младенов в словото си.

Той изтъкна и че българо-австрийските културни отношения датират от векове. Младенов спомена в контекста на двустранните отношения писателя Нобелов лауреат Елиас Канети, който е роден в Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България