Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Злоупотреба с европари приключи без наказани, амнистия спаси екскмет от съд

Фрапиращ случай на злоупотреба с европари е приключил без наказани лица, независимо че става дума за похарчен над четвърт милион лева чрез фиктивни ремонти от фирми на лица с умствена изостаналост. Амнистия пък е спасила бившия кмет на Златарица Стефан Добрев от съд за безстопанственост и разследването вече е прекратено. Пътят между селата Росно и Средно село, за който са изхарчени средствата от еврофондовете, но само по документи, сега е направен по нов проект от настоящата управа, този път качествено.

Кражбата на европари, която е доказана чрез експертизи, е станала преди 2008 г, заради което следва опрощение. Според Закона за амнистията не могат да бъдат съдени лица, които са извършили непредпазливи престъпления до 1 юли 2008 г. и за които се предвижда затвор до 5 г. В тази категория попада и текстът от Наказателния кодекс за непредпазливата безстопанственост, каквато е налице и в този случай. Фирмата, която е прибрала осигурената сума за реконструкцията на пътната отсечка, в последствие е прехвърляна няколко пъти-последния на невменяем мъж от горнооряховското село Първомайци. Схемата наподобява „игрите” при класическото източване на ДДС.

Драстичните нарушения, покрай изразходването на средствата лъсват за пръв път след Доклад на финансовата инспекция на Северен – Централен планов район, която контролира потоците , идващи по проекти на Европейския съюз. По време на управлението на екскмета Добрев преди десет години започва реконструкция на пътния участък. Средствата били отпуснати след голямото наводнение през 2005 г, което отнесе настилката на участъка между балканските села. При разследването за присвояване на парите са правени техническа, счетоводна и графологична експертизи. Вещите лица са установили, че реално извършените работи са едва за 34 493 лв. Разликата в стойността на платените 290 763 лв и действително направеното липсва.

По казуса се води разследване под наблюдението на Окръжната прокуратура във Велико Търново и под надзора на Апелативна прокуратура. При проверката е била разкрита банкова тайна, за да се установят извършените финансови операции по сметката на фирмите изпълнители. Заради закона за амнистията обаче Окръжната прокуратура постановила, че прекратява производството.

„Наложи се да отпуснем допълнително 115 000 лв за същия 12-километров път и той вече е ремонтиран. Въпреки, че когато е извършено беззаконието, не съм бил начело на общината, от Държавната агенция за финансова инспекция ми наложиха две глоби за възстановяването на сумата, която първоначално е дадена за пътя“, коментира настояшият кмет на Златарица Пенчо Чанев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Престъпниците на България са …. Всички които са били във властта от .. 1989 ..до .. 2016 … От президенти те , до най ниските етажи във властта … Това са престъпниците на България .. за . 27 . години ограбиха България , крали като за световно , и сега не могат да се съдят едни други … Народен съд за престъпниците на България ….

  2. човекът е работил с европейски консултанти…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.