Змейовският пелин събра стотици на празник

Стотици се събраха в старозагорското село Змейово, за да станат част от Празника на пелина. Гостите бяха посрещнати с хляб и сол и с чаша от ароматното горчиво-сладко питие. Преди официалното откриване на празника се изви кръшно хоро, което придаде допълнително настроение. Отец Петър отслужи водосвет за здраве и освети пелина. Кметът на селото Стоян Трифонов поздрави присъстващите с добре дошли и им пожела животът да им е сладък и да им горчи само когато пият пелин.

„Змейовският пелин е познат не само у нас, а и в чужбина. Надявам се да се насладите на еликсирната напитка, но не прекалявайте. Пийте, пейте, танцувайте и се забавлявайте“ - пожела и Красимира Чахова, зам.-кмет на община Стара Загора.

Общо 22 са пробите от бял и червен пелин, които трябва да оцени компетентно жури.

В празничната програма се включиха фолклорни певчески и танцови състави от Стара Загора, Раднево, Гълъбово, както и от старозагорското село Загоре и симеоноградското Калугерово. Проехтяха и изстрели от старинни оръжия, както и от черешово топче, произвеждани от представители на клубовете за любителите на старинни оръжия „Поп Минчо Кънчев“ и НД „Традиция“.

Празникът на пелина се организира от Община Стара Загора, местното кметство и Народно читалище „Пробуда 1928“. Тази година се навършват 100 години от първото производство на пелин в селото.

Коментари

Задължително поле