Зодиите като градинари 

Овен
Псуващият билки

Ако решите да съборите оранжерия, да пресадите рододендрон, да изкорените бодлив храст или да извършите друг подвиг в градината, викайте на помощ Овена. Той обича да вижда бързи резултати, а за гледането на цветя си трябва търпение. Сред растенията му не е зле да има алое, чийто сок е полезен при изгаряния и рани. 
Цвете: здравец, магарешки бодил, орлови нокти, леска. 
Дърво: акация, шипка, всяко трънливо дърво или храст. 
Мистерии: Босилекът пази от проклятия и лош късмет, затова трябва да расте пред входната врата. Ругае и псува билките си, защото е чувал че така растат по-буйно.

Телец
Идеал Петров

Телците са идеални градинари, когато не ги мързи. Те са упорити и търпеливи и не се плашат и от най-досадната работа, като да изпощят пръстта от камъни или да махат изсъхналите листа на цветята. Не приема съвети, но иначе е старателен.  
Цвете: роза, мак, теменужки, напръстник, лоза. 
Дърво: ясен, кипарис, ябълка.
Мистерии: Картофи се разсаждат на Разпети петък, най-добре даже да се полеят със светена вода! Според едно суеверие, щом растат под земята, значи са дяволска работа. Телецът не е суеверен, пу-пу! Опазил го Господ! Но не пречи да се спазва това правило, нали? 

Близнаци
Гъбите зоват

Близнаците са страхотни градинари. Бива ги да създават красота. Но понякога чудесните им оранжерии на балкона стават косвени жертви на пътешественическата страст на стопаните си. 
Цвете: момина сълза, лавандула. 
Дърво: орех.
Мистерии: Елфическия кръг от гъби е когато гъбите са израсли в перфектна окръжност. Смята се, че елфите танцуват там и, ако влезеш, ще те подмамят в техния свят и никога няма да можеш да си тръгнеш. Единственият начин да се освободиш от магията им, е да си носиш пакетче с майорана или мащерка. Когато наръсиш феите с тях, те се замайват. 

Рак
Краде за разсад

Раците са от зодиакалните знаци, за които се казва, че имат зелени пръсти. Каквото боднат, се хваща. За тях цветята не са просто украса, а живи създания, достойни да бъдат обичани и обгрижвани. Дефектът им е че от прекомерно старание може да се случи да уморят някое растение. В мечтаната им градина би имало благоуханни цветя, които разтварят чашките си нощем. 
Цвете: акантус (синя шапка), дивоцъфтящи растения. 
Дърво: клен, бреза, акация.  
Мистерии: Ако ти подарят цвете и благодариш, то няма да се хване. Всъщност, най-добре ще се хване, ако направо си го откраднеш. 

Лъв 
Цветарят Слънце

Лъвът обича да вижда резултати! Ако ще е роза, да е рошава – сиреч, огромна, перфектна и достатъчно ефектна, за да изпоприпадат всички, като я видят в инстаграм. Предпочита големи и пищни цветове, като тези на гладиолите, далиите, хризантемите и бегониите, пред някакви си там кактуси или пълзящи растения. 
Цвете: Слънчоглед, невен, далия, розмарин. 
Дърво: цитрусови дървета, лаврово дърво, палми.
Мистерии: Четирилистната детелина била открадната от Ева от Райската градина. Тя носи късмет и надежда, затова Лъвът винаги успява да си открие по някоя, когато излезе сред природата. 

Дева
Говори на пчелите

Родените под този знак са хора грижовни, старателни и с добро естетическо чувство. Те имат вроден усет към растенията. Един на всеки пет от разкошните обкичени в цветя балкони, под които минавате в квартала, принадлежи на някоя Дева. Дефектът им като градинари е, че може да се вманиачат на тема плевели. 
Цвете: цветя с дребни, ярки цветове. 
Дърво: орех.
Мистерии: Говори на пчелите. Принципно това трябва да го прави пчеларят, ако иска добра реколта мед, но Девата си е такава – приказлива, затова говори и на чуждите пчели. Най-често им казва: „Къш, къш! Бе, махай се, като ти казвам...“

Везни
Глог срещу вампири

Везните са знак с тънък усет към красотата и почти винаги имат елегантен личен стил. От тях стават страхотни вътрешни декоратори. Същото важи и за градинарството. Стига само да имат двор или тераса на разположение, ще го преобразят в приказна цветна картина. Растенията на Везните са така аранжирани, че съжителстват идеално, а по красота са достойни за страниците на списание. 
Цвете: сини цветя, големи разкошни рози, лози. 
Дърво: ясен.
Мистерии: Тоягата от глог е най-мощното средство срещу вампири и зли духове-демони. Става и за превъзпитание на малки рецидивисти. 

Скорпион
Тайната градина

Тайната градина на Скорпиона е скрита зад ограда от ковано желязо, закрита от гъста увивна растителност и в стил „Семейство Адамс“. Неговите растения виреят в сенките. Скорпионът не обича яркото слънце и искрящите цветове. Обича да наблюдава как органичната материя се разлага. Затова в двора си непременно трябва да инсталира компостер. 
Цвете: всички морави и тъмночервени цветя. 
Дърво: храстовидни, трънка, лешник, ядки.
Мистерии: Подличко подарява босилек на хората, за да се увери, че не са изчадия от мрака – босилекът загива в присъствието на лоши хора и нечисти сили.

Стрелец
Убиец на растения

Въпреки че обича високите дървета, Стрелецът е един от най-лошите градинари. Има и изключения: поетесата Емили Дикинсън, макар и Стрелец, е била изключителен ботаник и приживе била известна повече с градинарските си умения, отколкото със стиховете си. 
Цвете: шипка, напръстник и други растения с розови цветове. 
Дърво: липа, черница, ясен, дъб, бреза.
Мистерии: Напръстникът е стара вещерска билка. От нея се прави мехлем с животинска мас. След това вещицата се съблича гола и, както е описано в „Майстора и Маргарита“, се намазва с нея, но маже и метлата си, след което отлита в нощта.

Козирог
Бонзай мастър

Представителите на този така практичен знак понякога не разбират защо трябва да се отглеждат растения, особено такива, които не стават за ядене. Но всъщност от тях излизат чудесни ландшафтни архитекти и, разбира се, земеделци. Ако си наумят, Козирозите работят здраво и упорито. Дори понякога обичат да отглеждат бонзаи.
Цвете: парички, бучиниш, бръшлян. 
Дърво: бор, върба, бряст, топола.
Мистерии: Шапиче или цариче е билка с антисептични свойства, но той вярва в старите книги на алхимиците, че с росата, събрана от листата й, един ден ще успее да намери начин да направи злато.

Водолей 
Грандиозен мечтател

Водолеят е толерантен и внимателен, което е добра черта за един градинар. Но има склонност да се отнася в мечти и грандиозни планове, а това определено му пречи да довършва започнатото. Всякакви необичайни, екзотични и привидно грозни или зловещи растения са му изключително интересни. Не е чудно, че градината му има странен и незавършен вид.
Цвете: орхидея. 
Дърво: орех, лешник и повечето овощни дървета.
Мистерии: Извинява се на растенията, когато ги къса. Макар да харесва орехите, не бива да сяда под сянката им, защото, според поверието, който седи там ще излинее и ще умре. 

Риби
Диви са най-красиви

Рибите обичат линията на най-малкото съпротивление. Затова и харесват градините с камъчета и диви цветя, където няма много работа. Въпреки че са мързеливи, те са страхотни градинари. Безпогрешно разпознават кога едно растение не се чувства добре и интуитивно знаят какво трябва да направят, за да го спасят. 
Цвете: водна лилия. 
Дърво: смокиня, върба.
Мистерии: Невенът пази от змейове и самодиви, а и игликата – от магии. Рибите знаят, че не бива да внася напръстник у дома, защото това е любимото цвете за игра на феите, които просто побесняват, ако някой им открадне напръстника. 

Коментари

Задължително поле