Зоран Заев: Ако референдумът не успее, най-вероятно приключваме с политиката

Започва кампанията за референдума за името в Македония. От петък и тези „За“, и тези „Против“ договора с Гърция, ще имат възможност в предстоящите седмици да обяснят позициите и аргументите си пред македонските граждани, предава македонската редакция на радио „Voice of America“.

Най-голямата политическа група, в която влизат управленските партии СДСМ, ДСИ, ДПА и БЕСА, се обедини в коалиция, която застана зад референдума под мотото „Заедно ЗА европейска Македония“.

„Неслучайно е създадена коалиция с повече от 100 субекта. Повече от 30 партии сме за референдума и скоро целият неправителствен сектор ще бъде включен, както и бизнес камарите. И, от тази гледна точка, всички политически субекти, особено големите като СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, не трябва да бъдат извън този процес. Има начин и опозицията да бъде част от този процес. Може да не е съгласна с договора, но същевременно има задължение да допринесе за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО“, заяви македонският премиер Зоран Заев.

Той е уверен, че опозицията ще постъпи конструктивно по отношение на референдума.

„Като премиер имам мандат до 2020 година, но ако референдумът не успее, най-вероятно ще приключим с нашите политики“, добави той.

Опозицията засега все още мълчи за това как ще действа в предстоящата кампания.

„Капитулантският договор на Зоран Заев за промяна на името е най-вредният договор подписван някога в историята на Република Македония. С договора, който Заев подписа с Гърция, се извършва промяна на името и конституцията, губи се македонската идентичност и се променят езикът, историята и националността“, заявиха в петък от опозицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят