Зоран Заев: Все още не се знае какъв ще е въпросът на референдума за новото име на Македония

Все още не се знае какъв ще е въпросът на референдума за новото име на Македония. С политическите дейци и гражданското общество ще решим дали допитването да бъде консултативно или обвързващо, но при всички случаи резултатът ще бъде задължителен, заяви македонският премиер Зоран Заев, в отговор на въпрос на журналистите, предава македонското електронно издание A1 On.

„Не сме разговаряли по този въпрос. Вероятно ще изчакаме срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли, когато очакваме да получим покана. Веднага след това държавата ще отвори дебата и вероятно ще утвърдим срока за провеждане на референдума, въпросът за допитването и формата на самия референдум“, заяви Заев.

Най-вероятно, както допълни премиерът, той ще се състои в края на септември или началото на октомври и за това трябва да помогнат Държавната избирателна комисия (ЦИК) и експертите в парламента.

„Заедно с всички политически дейци и гражданското общество ще решим дали референдумът ще бъде консултативен или обвързващ, но това, което всички трябва да знаят, е че резултатът ще бъде задължителен. Това значи, че ако допитването мине ще трябва да се съобразим с волята на гражданите, да я изгласуваме в парламента и да работим, особено върху реформите и процесите, които следват“, обясни македонският министър-председател.

Премиерът потвърди, че гражданите ще бъдат попитани относно договора с Гърция и желанието за присъединяване към ЕС и НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят