Зоран Заев: Докато македонският език и идентичност са на масата за преговори с ЕС, няма да разговаряме

„Нашата идентичност не е предмет на преговори и никога няма да бъде. Докато някой се опитва и виждаме, че се опитва да постави македонския език и македонската идентичност на европейската маса за преговори, ние няма да водим преговори. Изпълнихме всички критерии за отваряне на преговорния процес по глави, получихме безусловна препоръка за започване на преговори, изпълнихме и сега е ред на ЕС да изпълни“, каза премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю пред гръцкото издание „Авги“.

Запитан за процеса на европейска интеграция на страната, Заев подчерта, че по време на европейската си програма в Брюксел през последните два дни, всички висши представители на институциите на ЕС ясно са потвърдили, че Северна Македония е изпълнила необходимите условия за започване на преговори за присъединяване и заслужава да продължи в следващия етап от процеса без забавяне.

„Темите, които забавиха този процес, са двустранни въпроси и като такива не трябва да се обсъждат на масата, на която се разговаря за присъединяването на страната ни към ЕС“, подчертава Заев. Премиерът Заев заяви пред гръцкия „Авги“, че е убеден, че гръцкият парламент скоро ще ратифицира меморандумите в подкрепа на ускоряването на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС, напредъка на икономическото сътрудничество между двете страни и Споразумението за наблюдение на небето на РСМ като част от общите политики на НАТО.

В интервюто, както заяви департаментът за връзки с обществеността на скопското правителство, той говори за огромните ползи от Преспанския договор, който според него е „отключил“ огромен потенциал за сътрудничество между двете страни, включително изключителната лобистка подкрепа на Гърция Скопие да започне процеса на присъединяване за членство в ЕС.

„Прилагането на разпоредбите на споразумението протича в съответствие с динамиката, зададена от органите за сътрудничество в различни области, особено в енергетиката. Продължаваме усилията си да изпълним задълженията си, определени в Преспанския договор. „Важно е фокусът, добрата воля и решителността да бъдат насочени в тази посока и няма да допуснем процеси, които биха могли да застрашат ценностите на Преспанското споразумение“, каза Заев.

Що се касае до борбата с пандемията в Северна Македония, Заев твърди, че страната му има достатъчен брой ваксини, за да завърши масовата имунизация до края на лятото. „Имаме чести и редовни разговори с Атина, както официални, така и неформални, за пандемията. Сега говорим главно за възможни режими на пътуване в предстоящия период, защото хората искат да посетят Гърция, нашата традиционна дестинация за почивка“, каза министър-председателят на югозападната ни съседка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа