Зоран Заев: Има само положителни неща от Договора за добросъседство с България

Когато започнахме преговорите с Бойко Борисов за Договора за приятелство и добросъседство аз лично очаквах, че ще дойде някой "булдозер отвън", някой от приятелите ни от Европа, от САЩ, от някои други приятелски страни и институции. Но, успяхме сами. Успяха нашите екипи, с тяхното творчество, успяхме по всяка вероятност и с куража си. И днес виждаме, че сме били прави. Македония не загуби нищо, България също. Получихме 11.5 на сто увеличение на търговията между двете държави. Имаме все повече музикални и художествени инициативи от двете страни. Общините сътрудничат все повече. Бизнесмените инвестират и в двете държави. Буквално и в двете държави. Дори и да търсим отрицателни неща, няма да може да ги намерим. А, в същото време не може да изброим буквално, всички положителни аспекти. Това казва македонският премиер Зоран Заев в интервю за държавната агенция в Скопие, информира БГНЕС.

Той се обявява за подобен подход и при преговорите с Гърция. "Най-добре е да намерим решение на двустранно ниво. По този начин ще демонстрираме капацитет пред САЩ, пред ЕС и пред целия свят, че сме на ниво, че сме зрели хора. Че сме равноправни с целия демократичен свят. Не само ние, но и Гърция, защото това е в интерес и на двете държави", подчертава Заев. На въпроса "Дали е възможно Македония да стане член на НАТО, с някакъв специален статут, ако не се реши въпроса за името?" македонският министър-председател е категоричен: Това, което някои говорят по коридорите, че е възможно да влезем като БЮРМ - Бивша югославска република Македония, че ще се присъединим независимо от това дали ще решим спора, според мен това е невъзможно. "Когато при нас бе генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг той каза, че това няма как да стане.

И това е много честен подход. Трябва да сме наясно, включително и аз, както и всички граждани на Македония - ако не намерим решение на проблема с Гърция, няма да получим покана за членство в Северноатлантическия пакт. Да, възможно е асоциирано членство, по модела на Швеция и други държави. Може да получим, както и през 2008-ма година Стратегическо партньорство със САЩ, Турция и други приятелски държави. Няма проблем за това, но нашето желание е членство в НАТО", казва още македонският министър-председател Зоран Заев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа