Зоран Заев: Нямам намерение да подавам оставка

Министър-председателят на Македония Зоран Заев увери, че няма намерение да подава оставка, след като стана ясно, че референдумът за името претърпя провал, пише македонското издание Fokus.mk.

В изявление след края на изборния ден, Заев заяви, че през следващите дни ще стане ясно дали може да бъде постигнато мнозинство от две трети в парламента в Скопие, за да бъдат прокарани необходимите конституционните промени. Ако не бъде събрана необходимата подкрепа, ще се върви към организирането на предсрочни парламентарни избори.

Заев бе категоричен, че няма да се оттегля от поста си, а ще продължи да работи за присъединяването на Македония към Европейския съюз и НАТО.

„Гласовете на избирателите проправиха нашия път и нашето светло бъдеще към НАТО и ЕС. Гражданите доказаха своята демократична зрялост. Решението не беше лесно, но трябваше да бъде взето. Въпреки бойкота, който ВМРО-ДПМНЕ обяви, гражданите излязоха и гласуваха на референдума, гласът им и гласът на всеки гражданин са тухла в бъдещето на нашата Македония", подчерта Заев.

Председателят на СДСМ заяви, че повече от 650 000 граждани са гласували на референдума. Според него повече от 90% са гласували „за" новото име, за приемане на споразумението с Гърция и евроатлантическата интеграция на страната.

Той се обърна към депутатите в парламента и ги призова да поставят интересите на държавата пред тези на партиите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа