Зорница Русинова: Бюджетът за следващата година е много социално ориентиран

„Не мисля, че в социалното министерство са беззащитните хора. В нашето министерство са всички хора – и децата, и майките, и пенсионерите. Да, нашата функция е да защитаваме и беззащитните”. Това обяви по Канал 3 зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Факт е, че по отношение на социалните реформи имаме голяма подкрепа, включително и от Европа.

Наистина бюджетът за следващата година е много социално ориентиран. Ще можем да увеличим помощите за отопление, да помогнем на майките на деца с увреждания... Полагаме обаче усилия за реформи. И една такава реформа е Законът за социалните услуги. Там правим ясно разграничение между социалните помощи и подкрепата, която трябва да имаме, когато става въпрос за социално включване. Не е нужно човек да е беден, за да се нуждае от социално включване. Жертви на насилие, деца с увреждания те са обект на социално включване.

Реформата, която правим е не да разширяваме палитрата от услуги, а да преразпределим финансирането им и то да бъде по-ефективно”, обясни зам.-министърът.

„Следваме различен опит и търсим най-верния път, а това е българският път. Независимо от европейския опит, важно е да съхраним българския опит”, каза Русинова.

Тя обясни и че е стартирана кампания „Мисията възможна”, която има за цел да покаже положителното, свързано със затварянето на домовете за сираци.

„Основната цел, която си поставяме е тези деца да се чувстват пълноценни в обществото. В момента всички деца, които са изведени от домовете, живеят в добри условия в приемните им семейства. Основната ни задача е да осигурим среда, близка до семейната”, каза зам.-министърът.

Тя коментира и простестите на родителите на деца с увреждания. Обясни, че се готви създаването на центрове за помощ на хората с увреждания, което е и сред исканията на протестиращите.

„Предстоят още много дейности, за да могат хората с увреждания да се чувстват пълноценно. Малък е процентът на тези, които работят, и имаме доста работа. Целта ни е да разширим мрежата от услугите. Да развием центрове, които да могат достигнат до тях. Такива в момента развиваме в София, Варна, Бургас, Пловдив, предстои и Велико Търново. Тези центрове ще бъдат дневни или месечни – в тях ще може майката да остави детето си и там то да получи адекватна рехабилитация и грижа. Но има и хора, които живеят сами, затова се надявам се скоро общините да развият проектите си в тази насока, за да може да помогнем на тази уязвима група”, каза още Зорница Русинова.

Коментари

Задължително поле