Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей в София (СНИМКИ)

Взривиха сака, заради който бе отцепен пл. „Независимост” във Варна

Андалузитът – и в болест, и в здраве Кристалът внася хармония в дома

Австралия се готви за най-горещия ден в историята си

Блокиран е площад във Варна заради забравен багаж

Задържаха извършители на множество кражби и грабежи от Велинград

Младен Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна

Нов режим на водата в Перник ще бъде въведен през следващата седмица

Коледните дръвчета могат да бъдат засадени след празниците в парк „Артилерийски”

Зорница Русинова: Бюджетът за следващата година е много социално ориентиран

„Не мисля, че в социалното министерство са беззащитните хора. В нашето министерство са всички хора – и децата, и майките, и пенсионерите. Да, нашата функция е да защитаваме и беззащитните”. Това обяви по Канал 3 зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Факт е, че по отношение на социалните реформи имаме голяма подкрепа, включително и от Европа.

Наистина бюджетът за следващата година е много социално ориентиран. Ще можем да увеличим помощите за отопление, да помогнем на майките на деца с увреждания… Полагаме обаче усилия за реформи. И една такава реформа е Законът за социалните услуги. Там правим ясно разграничение между социалните помощи и подкрепата, която трябва да имаме, когато става въпрос за социално включване. Не е нужно човек да е беден, за да се нуждае от социално включване. Жертви на насилие, деца с увреждания те са обект на социално включване.

Реформата, която правим е не да разширяваме палитрата от услуги, а да преразпределим финансирането им и то да бъде по-ефективно”, обясни зам.-министърът.

„Следваме различен опит и търсим най-верния път, а това е българският път. Независимо от европейския опит, важно е да съхраним българския опит”, каза Русинова.

Тя обясни и че е стартирана кампания „Мисията възможна”, която има за цел да покаже положителното, свързано със затварянето на домовете за сираци.

„Основната цел, която си поставяме е тези деца да се чувстват пълноценни в обществото. В момента всички деца, които са изведени от домовете, живеят в добри условия в приемните им семейства. Основната ни задача е да осигурим среда, близка до семейната”, каза зам.-министърът.

Тя коментира и простестите на родителите на деца с увреждания. Обясни, че се готви създаването на центрове за помощ на хората с увреждания, което е и сред исканията на протестиращите.

„Предстоят още много дейности, за да могат хората с увреждания да се чувстват пълноценно. Малък е процентът на тези, които работят, и имаме доста работа. Целта ни е да разширим мрежата от услугите. Да развием центрове, които да могат достигнат до тях. Такива в момента развиваме в София, Варна, Бургас, Пловдив, предстои и Велико Търново. Тези центрове ще бъдат дневни или месечни – в тях ще може майката да остави детето си и там то да получи адекватна рехабилитация и грижа. Но има и хора, които живеят сами, затова се надявам се скоро общините да развият проектите си в тази насока, за да може да помогнем на тази уязвима група”, каза още Зорница Русинова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Толкова социално ориентиран, че не можем да си платим завишените данъци! Сега сме на улицата, а после пред урните! Познайте какво ще ви се случи?

    1. не реви!
      така са и наредили от брюксел и най вече от вашингтон!

  2. ТРУД,ИМАТЕ ДОСАДНИ РЕКЛАМИ-ТО НЕ БЯХА НЯКАКВИ ПАКЕТИ,ТОТОТО,ДРУГИ И НЕ МОГАТ ДА СЕ МАХНАТ ВЕДНАГА!!! НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА!!!АКО МИСЛИТЕ Е ГИ ЧЕТЕМ,ДЪЛБОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ-НЯМАТЕ НИКАКВА ПСИХОЛОГИЯ НА РЕКЛАМИТЕ И НАТИСКЪТ, СВЪРЗАН С ТЯХ…ПРОСТО НЕ ГИ ЧЕТА!!!ПРЕКАЛЯВАТЕ!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.