Зорница Русинова: В България има спад на безработицата за последните години

Зорница Русинова Снимка: Пламен Стоименов

Според терминологията на пазара на труда „неактивни младежи“ са хора, които не са в заетост, не работят и не са влезли в системата, която може да ги подпомага да си намерят работа. За проблемите на младежката безработица коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред БНТ.

България може да се похвали с много добър темп в последните години на спад на безработицата. В момента тя е 6%, което е с около два пункта под средноевропейското. Младежката безработица също е под средноевропейското ниво – почти 11%. Въпреки това има структурни проблеми с някои от хората, които са извън пазара на труда, каза Русинова.

Според нея, няколко са причините да има все още неактивни младежи. Част от тези хора с годините минават и във възрастта над 29 години. Затова усилията, които се полагат в последните няколко години, са насочени към намирането на начини тези хора да бъдат привлечени към Бюрото по труда, да ги квалифицират, да ги обучат, да ги мотивират и да им се намери работа.

Благодарение на две от схемите по ОП „Развитие на човешките ресурси“ има над 28 000 младежи, които са си намерили работа. Близо 6 700 от тях са останали да работят при същия работодател, с който са били първоначално свързани, обясни Зорница Русинова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Това добре, но Зорничката не споменава, удобно, заплатите с които са започнали и продължават да работят хората. Не е все едно дали работиш с 200 евро или с 1000евренца. Или Зорничката е привърженица на българската поговорка – Залудо работи, залудо не стой:) Хубаво, но топлото, транспорта, енергията много не се интересуват от подобни теории и искат парета и то мноооого такива. Какво ни предлага тогава Зори:)? Или и тя ще каже като бисерот, бил даже мин. на соц. работи на България – „и 20 лв са ви достатъчно, а 30 лв вече са много“:) хахах докато си стиска неговите хилядарки…Не се борехме да сменяме властта преди 28-30 г за подобни тунеядци да ни ръководят и унищожават, нали?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.