Зорница Русинова: Има възможност за всички съкратени работници от „Въгледобив Бобов дол" да бъдат намерени работни места в региона

Има възможност за всички съкратени работници от „Въгледобив Бобов дол" да бъдат намерени работни места в региона. Това каза пред журналисти социалният министър Зорница Русинова във връзка с протестите на миньорите от рудник „Бабино“ и полученото в Бюро по труда-Дупница във вторник уведомление за масово съкращение на 650 работници от „Въгледобив Бобов дол".

„При самото начало на стачните действия вчера екипи на Главна дирекция по труда също бяха на място, включително и с предписания по отношение на здравното състояние на миньорите, които са под земята. Вчера сутринта в Агенция по заетостта беше депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека. 150 от тях са пенсионери, за всички от тях имаме възможности с обявените работни места в региона да бъдат пренасочени към други работни места или в рамките на националния бюджет или оперативните програми да получат квалификации, така че бързо да бъдат устроени на работа и да получават справедливи доходи от възнаграждения“, каза министър Русинова.

Министър Русинова коментира още и спазването на трудовото законодателство в предприятието и допълни, че само за тази година има 7 наказателни постановления за „Въгледобив Бобов дол".

„Наш ангажимент е спазването на трудовото законодателство и отношението на работодателя към миньорите, естествено грижата за всеки един миньор е в полезрението на нашето внимание“, каза тя, цитирана от "Фокус".

„Още в края на миналия месец бяхме сезирани за забавяни възнаграждения и изплащането им на част от служителите. Още от 3-ти – 4-ти октомври Главна инспекция по труда влезе на проверка.

Констатирани са наистина забавяния на възнагражденията за август месец и удръжки от 20% от възнагражденията на служителите. Издали сме наказателни постановления и глоби на работодателя“, обясни тя.

„Още от началото на годината се наблюдава системно неспазване на трудовото право и забавяне на възнагражденията. Само за тази година има 7 наказателни постановления, които са издадени на самия работодател“, допълни още министър Русинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България