Зорница Русинова: Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания протестите да спрат

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова се надява след приемането на Закона за хората с увреждания протестите да спрат. Тя коментира във Варна предстоящото приемане на пакета от три закона, за които настояват майките на деца с увреждания.

"Считам, че реформите, които предприехме със Закона за интеграция на хората с увреждания, изпълняват исканията на майките на децата с увреждания - с реформата в системата, с повечето плащания. Обещанията, които бяха поети от премиера Борисов още през лятото на тази година, всички те са изпълнени, така че се надявам протестите след приемане на закона да приключат, за да можем спокойно да работим", каза Русинова по БНР.

Русинова добави, че стремежът на социалното министерство е да подпомогне майките, които искат да се върнат по-рано на работа, с редица стимули. Един от тях предвижда възрастта на децата, за които държавата дава възможност родителите да наемат бавачка на минимална работна заплата, да се увеличи до навършването на 12 години. По отношение на подпомагането на хората, които отглеждат възрастни хора или деца с увреждания, ще се въведе т.нар."заместваща грижа". При нея за срок от 30 дни те да могат да използват услугите на специализирани центрове.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България