На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Зорница Русинова: Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма, предстои да се направи индивидуална за всяко едно семейство

Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма, предстои индивидуалната оценка на щетите за всяко едно семейство. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова пред журналисти след заседанието на Министерския съвет по повод пакета от мерки за община Хитрино, които минават през бюджета на министерството.

„Става въпрос за програма, която е насочена към подпомагане на семействата, които са пострадали от община Хитрино. Помощта е предоставена на общината още на 14 декември“, припомни министър Русинова. Тя уточни, че средствата вече са преведени. „От тук нататък това, което очакваме ние като Министерство на труда и социалната политика, е максимално много подпомагайки местният екип на общината да започне разпределянето на средства, като програмата има няколко етапа. В първия етап се прави оценка на нуждите от социално подпомагане и най-необходимите пакет от мерки, от които семействата имат необходимост. Има възможност за семейства, които могат да бъдат подпомогнати при оценка от социални работници и от междуведомствената комисия, която стартира вече работа под ръководството на общината“, обясни министър Русинова, цитирана от „Фокус“.

Тя разясни, че в рамките на 6 месеца семействата ще получават до 500 лв. допълнителна социална помощ. „Междуведомствената комисия започна работа през тази седмица, за да се направи оценка на щетите. Този етап е през първите 6 месеца и останалата част от възстановяване на щетите и социално подпомагане, където има необходимост ще продължи до 2 години“, посочи социалният министър в оставка. Тя уточни, че в Междуведомствената комисия участват представители на общината, ДНСК, Камарата на архитектите и социални работници.

По думите й вече има 70 подадени заявления, като около 80% от тях са за възстановяване на щети. „Има няколко, които са за подпомагане на семейства на починали техни близки и 3-4 за социално подпомагане на семейства, които са пострадали“, отбеляза тя. Има пълно съдействие от наша страна към общината, както и всички възможни предпоставки за ефективен контрол на публичния ресурс, за да сме напълно уверени, че средствата отиват до хората“, увери министър Русинова.

Тя допълни още, че по линия на Агенцията по заетостта са организирани 30 души, които са изпратени от вчера да подпомагат общината при разчистване на общинските терени. „Ако има нужда от повече хора след Нова година ще бъдат насочени. Засега има уверение, че тези 30 души са достатъчни да подпомагат разчистването на района“, посочи социалният министър. Тя отбеляза, че обща оценка на щетите в Хитрино все още няма, но предстои индивидуалната оценка на щетите за всяко едно семейство по отношение на жилищата. „Оценката се прави заедно със Съюза на инженерите от Шумен и Камарата на строителите“, добави още министър Русинова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.