21-годишен прегази по-малкия си брат с трактор във Врачанско

Косово започна подготовка за демаркация на границата със Сърбия

Ремонтиран път вдигна скоростта през село

Вълните не пощадиха и Слънчевото бунгало Разрушено е укрепването на басейна на властта

Макаров ни обеща помощ за паметниците

Папа Франциск призовава католиците на борба срещу сексуалните посегателства

МВР залови банда малолетни крадци, обирали кафе автомати

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Започва укрепване на ската над срутищата по пътя за Рилски манастир

Катастрофа затвори лента на магистрала „Струма“

От петък до неделя са установени 10 735 нарушения на пътя в цялата страна Отнети са 160 свидетелства за управление на МПС

Москва хока САЩ заради Сирия Лавров: Вашингтон пречи на връщането на бежанци

„Реал“ с антирекорд по посещаемост

Започна изграждането на спортно игрище в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград

Зорница Русинова: Родителите на малолетните родилки също трябва да носят отговорност

Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Родителите на малолетните момичета, които раждат, също трябва да носят отговорност. Това заяви пред БТВ министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

Коментарът й беше по повод случая с 13-годишната родилка от Сливен. Тя обясни, че заради подобни случаи социалното министерство е разработило специална програма, при която малолетните майки получават вместо парична помощ т.нар. „помощ в натура”. Тя се изразява в получаването на различни ваучери и консултации на майката със специалисти, от които да се информира как правилно да се грижи за детето си.

„Ключовата дейност за мен е образование”, заяви Русинова. Тя обясни, че за да бъдат избегнати подобни случаи, е важно да се води сериозна борба срещу ранното отпадане от училище на представителите на маргинализираните групи, както и да се работи в посока тяхното по-добро здравно образование.

Зорница Русинова коментира и разпределянето на помощите за пострадалите при взрива в Хитрино. По думите й социалното министерство вече е разработило 2-годишна програма, която цели да подпомогне семействата с първична социална помощ.

„За нас е много важно тази помощ да бъде съобразена с конкретните нужди на всяко едно домакинство и всяко едно семейство”, заяви още тя и обясни, че е създадена специална комисия, която с помощта на социални работници, преценява всеки конкретен случай, за който е подадена молба.

Към момента са постъпили 350 такива, като повечето от тях са за възстановяване на дограми и ремонти на жилищата и няколко свързани с лечение на пострадали хора, обясни още социалният министър.

Към момента са 14 семействата, които са сред най-засегнатите от инцидента, подали молби за получаване на първична финансова помощ до 500 лв. месечно за 6-месечен период.

Предстои и психолози да започнат работа с хората в Хитрино, за да им окажат психическа подкрепа, съобщи още Русинова. Добра новина е и че около 30 души са се включили в програми на бюрото по труда, за да помогнат в разчистването засегнатите райони.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. По-голяма глупост не бях чувал. Ми , че дори и да се инкриминализира деянието, просто ще се прикрива и момичето или ще казва, че не помни или, че е изнасилено. К’во прайм тогава? Отделно ,че се концентрирате не върху превенцията, а върху това какво правите след това… което меко казано е глупаво. Тук е момента и някой представител на БПЦ, да види какво става ако се махнат часовете по сексология и се сложи вероизповедание…

  2. Не си прав Петроха. Номера с изнасилването може лесно да бъде неутрализиран – например ако не се приема в съда в случай, че не е заявено веднага и не е представена медицинска експертиза. Задължително трябва да се въведе търсене на отговорност по съдебен ред за раждане на деца от малолетни – 14, 15 а защо не и 16 годишни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.