Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в сряда, 24 янури 2017

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Пишат некролога на хартиената администрация В момента от бизнеса и гражданите за 1422 предоставяни услуги искат 5985 документа

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

Зорница Русинова: Родителите на малолетните родилки също трябва да носят отговорност

Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Родителите на малолетните момичета, които раждат, също трябва да носят отговорност. Това заяви пред БТВ министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

Коментарът й беше по повод случая с 13-годишната родилка от Сливен. Тя обясни, че заради подобни случаи социалното министерство е разработило специална програма, при която малолетните майки получават вместо парична помощ т.нар. „помощ в натура”. Тя се изразява в получаването на различни ваучери и консултации на майката със специалисти, от които да се информира как правилно да се грижи за детето си.

„Ключовата дейност за мен е образование”, заяви Русинова. Тя обясни, че за да бъдат избегнати подобни случаи, е важно да се води сериозна борба срещу ранното отпадане от училище на представителите на маргинализираните групи, както и да се работи в посока тяхното по-добро здравно образование.

Зорница Русинова коментира и разпределянето на помощите за пострадалите при взрива в Хитрино. По думите й социалното министерство вече е разработило 2-годишна програма, която цели да подпомогне семействата с първична социална помощ.

„За нас е много важно тази помощ да бъде съобразена с конкретните нужди на всяко едно домакинство и всяко едно семейство”, заяви още тя и обясни, че е създадена специална комисия, която с помощта на социални работници, преценява всеки конкретен случай, за който е подадена молба.

Към момента са постъпили 350 такива, като повечето от тях са за възстановяване на дограми и ремонти на жилищата и няколко свързани с лечение на пострадали хора, обясни още социалният министър.

Към момента са 14 семействата, които са сред най-засегнатите от инцидента, подали молби за получаване на първична финансова помощ до 500 лв. месечно за 6-месечен период.

Предстои и психолози да започнат работа с хората в Хитрино, за да им окажат психическа подкрепа, съобщи още Русинова. Добра новина е и че около 30 души са се включили в програми на бюрото по труда, за да помогнат в разчистването засегнатите райони.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. По-голяма глупост не бях чувал. Ми , че дори и да се инкриминализира деянието, просто ще се прикрива и момичето или ще казва, че не помни или, че е изнасилено. К’во прайм тогава? Отделно ,че се концентрирате не върху превенцията, а върху това какво правите след това… което меко казано е глупаво. Тук е момента и някой представител на БПЦ, да види какво става ако се махнат часовете по сексология и се сложи вероизповедание…

  2. Не си прав Петроха. Номера с изнасилването може лесно да бъде неутрализиран – например ако не се приема в съда в случай, че не е заявено веднага и не е представена медицинска експертиза. Задължително трябва да се въведе търсене на отговорност по съдебен ред за раждане на деца от малолетни – 14, 15 а защо не и 16 годишни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.