Бус удари трамвай на столичния бул. „Ботевградско шосе”

Мръсен въздух над София и тази сутрин

Д-р Сергей Иванов: Голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано БАБХ закъсня драстично с предупрежденията, смята експертът

Доц. Атанас Мангъров: Инфектиращата доза при салмонела е много висока Внесените 100 тона заразено пилешко месо не са опасни категоричен е експертът

Британски милиардер дари 1 млн. паунда за кампанията на Борис Джонсън

Елица Бонев влезе в супер холивудски сериал

САЩ пращат още 7000 военни в Близкия изток за възпиране на Иран

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на река Йордан

КАТ стартира засилени проверки за студентския празник

Среща Русия-Украйна-ЕС за газа може да се проведе следващата седмица

Найджъл Фарадж: Моята партия създаде Борис Джонсън и той ще победи

Норвежки депутат предложи НАТО за Нобеловата награда за мир

Никулден е

Ето какво ще е времето днес

Чочев опериран, аут до края на сезона

Зорница Русинова: Трябва да бъдем реалисти и да запазим пенсионния модел

„Няма политик в България, който да не иска да увеличи пенсиите, но трябва да бъдем реалисти и да запазим пенсионния модел, който е стъпил на солидарност”, заяви социалният министър в оставка Зорница Русинова пред БТВ.

Според нея е справедливо, както досега, бюджетът на НОИ да преразпределя това, което работещите внасят в бюджета на държавата и сумата, на която те се осигуряват през годините.

„Реалистичният вариант за увеличението на пенсиите е заложен в бюджета за 2017 г., заложен е в бюджета на държавното обществено осигуряване с ангажиментите, поети още през 2015 г. за 2,4% увеличение на пенсиите от 1 юли догодина, включително и на минималната пенсия”, коментира Русинова.

Тя заяви още, че за първи път над 50% от бюджета на НОИ се формира от осигуровките, които плащаме и вариантите, които се предлагат между първо и второ четене на закона за бюджета от депутатите на „Патриотичния фронт” и АБВ, ще дебалансират системата и ще изменят за модела.

„Това са допълнителни 1,6 млрд. лв. на година в бюджета на НОИ, които няма яснота и финансова обосновка откъде ще дойдат”, коментира тя и обясни, че предложението на депутатите от „Патриотичния фронт” тези пари да са за сметка на инвалидите е необосновано и несправедливо. Според нея това би довело до увеличаване на сивата икономика и по-малко внасяне на осигуровки.

„Бюджетът, така, както е заложен в закона, е балансиран”, заяви още социалният министър и обясни, че Министерството трябва да продължи да следва политиките за стабилизиране на пенсионната система, утвърдени през последните няколко години.

В новия бюджет има предвидени увеличения на социалните плащания за догодина, както и подпомагане на голяма част от пенсионерите чрез множество социални услуги, разказа още тя, като успокои, че няма опасност тези плащания да останат неизпълнени, дори ако той не бъде приет. Това обаче би попречило на част от заложените в него политики да бъдат осъществени.

Една от важните сред тях например засяга майките на децата с увреждания. Предвижда се за първи път да има насочване на финансовите средства спрямо нуждата на детето  и те да се дават пари целево. Разграничението ще става според това, каква е степента на увреждане на детето, но няма да зависи от доходите на семейството. Така например семействата на деца с увреждания над 90% ще получават 930 лв. месечно.

„Това е деверсифециране спрямо степента на увреждане на различните видове плащания”, коментира Зорница Русинова.

Според нея работата на Социалното министерство е, освен да бъде съпричастно и да насочва към най-уязвимите граждани, да помага на работещите хора в България. За да има повече социални плащания и средства в бюджета обаче, те трябва да дойдат именно от тях.

„България има една от най-щедрите системи на майчинство от три години, като за мен е важно да подпомогнем работещите семейства”, заяви социалният министър в оставка. Именно затова тя е предложила всички майки, върнали се на работа през първата година след раждането, да получават, освен заплатата си, 50% от обезщетението от майчинството до навършване на една година на детето. Според нея подобно стимулиране би дало възможност на много жени да съвместяват по-лесно кариерата и семейния си живот.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.