Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Историята за мезе С торта „Опълченците на Шипка” се отчете президентството преди 10 години

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Вижте шоуто на конната полиция за Тодоровден в столичния квартал “Бенковски” (СНИМКИ)

Показаха Димитър Рачков в хитово шоу по HBO

Зорница Русинова: Трябва да бъдем реалисти и да запазим пенсионния модел

Снимка: Министерство на труда и социалната политика

„Няма политик в България, който да не иска да увеличи пенсиите, но трябва да бъдем реалисти и да запазим пенсионния модел, който е стъпил на солидарност”, заяви социалният министър в оставка Зорница Русинова пред БТВ.

Според нея е справедливо, както досега, бюджетът на НОИ да преразпределя това, което работещите внасят в бюджета на държавата и сумата, на която те се осигуряват през годините.

„Реалистичният вариант за увеличението на пенсиите е заложен в бюджета за 2017 г., заложен е в бюджета на държавното обществено осигуряване с ангажиментите, поети още през 2015 г. за 2,4% увеличение на пенсиите от 1 юли догодина, включително и на минималната пенсия”, коментира Русинова.

Тя заяви още, че за първи път над 50% от бюджета на НОИ се формира от осигуровките, които плащаме и вариантите, които се предлагат между първо и второ четене на закона за бюджета от депутатите на „Патриотичния фронт” и АБВ, ще дебалансират системата и ще изменят за модела.

„Това са допълнителни 1,6 млрд. лв. на година в бюджета на НОИ, които няма яснота и финансова обосновка откъде ще дойдат”, коментира тя и обясни, че предложението на депутатите от „Патриотичния фронт” тези пари да са за сметка на инвалидите е необосновано и несправедливо. Според нея това би довело до увеличаване на сивата икономика и по-малко внасяне на осигуровки.

„Бюджетът, така, както е заложен в закона, е балансиран”, заяви още социалният министър и обясни, че Министерството трябва да продължи да следва политиките за стабилизиране на пенсионната система, утвърдени през последните няколко години.

В новия бюджет има предвидени увеличения на социалните плащания за догодина, както и подпомагане на голяма част от пенсионерите чрез множество социални услуги, разказа още тя, като успокои, че няма опасност тези плащания да останат неизпълнени, дори ако той не бъде приет. Това обаче би попречило на част от заложените в него политики да бъдат осъществени.

Една от важните сред тях например засяга майките на децата с увреждания. Предвижда се за първи път да има насочване на финансовите средства спрямо нуждата на детето  и те да се дават пари целево. Разграничението ще става според това, каква е степента на увреждане на детето, но няма да зависи от доходите на семейството. Така например семействата на деца с увреждания над 90% ще получават 930 лв. месечно.

„Това е деверсифециране спрямо степента на увреждане на различните видове плащания”, коментира Зорница Русинова.

Според нея работата на Социалното министерство е, освен да бъде съпричастно и да насочва към най-уязвимите граждани, да помага на работещите хора в България. За да има повече социални плащания и средства в бюджета обаче, те трябва да дойдат именно от тях.

„България има една от най-щедрите системи на майчинство от три години, като за мен е важно да подпомогнем работещите семейства”, заяви социалният министър в оставка. Именно затова тя е предложила всички майки, върнали се на работа през първата година след раждането, да получават, освен заплатата си, 50% от обезщетението от майчинството до навършване на една година на детето. Според нея подобно стимулиране би дало възможност на много жени да съвместяват по-лесно кариерата и семейния си живот.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.