Зоуи Дешанел: Не всички лъжи са лоши

Лятото е моят сезон

Интернет е мръсно място

В киното бях стигнала до един праг на изтощение. Участвах в по пет филма на година. Просто се изморих. На моменти си ставаше тежко - сякаш един огромен камион беше минал през мен

Зоуи Дешанел е сладко и секси бижу в короната на Холивуд. Тя е атрактивно американско момиче, което от рано се отдава на шоубизнеса. Зоуи не иска да се ограничава само до една артистична сфера и се изявява като актриса, певица и модел. В киното си спечелва репутация на качествена изпълнителка с роли във филми като “Почти известн”, “Пътеводител на галактическия стопаджия”, “Добро момиче”, “Елф”, “500 Days of Summer” и други. В музиката тя се ориентира към джаза и прави класически кабаретни участия, които пресъздават носталгична ретро естетика. Тя има и успешни коледни албуми, свири на множество инструменти, но най-много обича укулелето. Участвала в създаването на женски ориентиран уебсайт, който преди пет години беше продаден на компанията, която държи и “Тайм”.

[modula id="3498595"]

- Зоуи, в последните години намалихте малко участията си в игрални филми. Какви са причините?

- Трябваше да успокоя малко топката. Още преди време бях казала, че ако мога да дам един съвет на по-младото ми аз, той би звучал така: “Карай го по-спокойно!” Винаги съм била много активна и съм се занимавала с различни неща. По принцип съм позитивен човек и се вълнувам лесно, направо започвам да скачам от емоции. Но всяко нещо трябва да води към цялостен баланс, ако искаме да се запазим във времето. В киното бях стигнала до един праг на изтощение. Участвах в по пет филма на година. Просто се изморих. На моменти си ставаше тежко - сякаш един огромен камион беше минал през мен.

- Как ви се отразява почивката?

- То не е истинска почивка, аз съм страшно активна, но реших да внеса поне малко баланс. Но от друга страна, изобщо не си се представям като човек, който не прави нищо и се излежава по цял ден. За мен е жизнено важно да се занимавам с кино, телевизия, музика, да чета, да научавам. Практиката е есенциална. Аз мисля, че съм от хората, които стават по-добри с възрастта и натрупването на опит.

- Мислите ли за остаряването?

- Остаряването е страхотно - човек придобива опит, опознава себе си и света и се ориентира по-пълноценно в сложната среда. Практиката ме подобрява.

- Без какво не можете?

- Без музика и любов. Е без лято - лятото е моят сезон. Дайте ми слънце и море.

- Вярвате ли в истинската любов?

- Да! Вярвам, че има истинска и вечна любов. Моите родители са заедно от повече от 40 години, а баба ми и дядо ми имаха брак, продължил 70 години. Аз съм в лагера на дългите романси, на класическите и старомодни любови.

- Кои са лошите страни на модерността във вашите очи?

- Има много несигурност и изолация, все повече хора се чувства самотни. От друга страна има Интернет, който свързва милиони. Но Интернет може да бъде и мръсно място. Някои социални мрежи напомнят на стените в обществените тоалетни, където анонимни хора пишат всякакви откровени простотии. Злобни, отвратителни неща. Но трябва да приемем тази реалност. Аз силно вярвам в свободата на словото и мисля, че хората трябва да казват това, което мислят и искат да кажат. Но това не означава, че аз ще искам да го чуя, или ще ме заинтересува.

- А кои са лошите страни от живота на известните?

- Има голям натиск жените да бъдат слаби. Тренират, поставят се на свирепи диети, правят си операции, за да задоволят някакви обществетни очаквания. Толкова е скучно и депресиращо. Не мисля, че това трябва да бъде целта на една модерна жена. Независимо дали е известна или не. В шоубизнеса има и много лъжи, манипулации. Истината се изплъзва лесно. Не ме разбирайте погрешно, не всички лъжи са лоши. И най-моралните и нормални хора понякога лъжат в името на доброто и компромиса. Това са така наречените “бели лъжи”. Просто не трябва да се прекалява.

- Как избирате приятелите си?

- По вкуса им за музика. Това звучи като шега, но не е много далече от истината. Има и по-важни неща, но за мен е основополагащо да мога да се разбера с близките ми за нещата от живота, които ми носят щастие и ме снабдяват със смисъл. Помня как преди време моя приятелка и съученичка ми сподели, че не може да понася песните на “Бийч бойс”. Познайте какво стана? От този момент тя вече не ми беше приятелка.

- Какво дете бяхте в училище?

- Много емоционално, понякога притеснително и развълнувано. Част от мен още е онова леко пълно момиченце, което е било подлагано на тормоз от други деца. В същото време бях и непоправима романтичка в традиционния смисъл. Представях си как ще се развие живота ми, чертаех въображаеми сценарии, играех в сюжети, родени от фантазията ми.

- Какви филми харесвате?

- Винаги съм била запалена фенка на авторските, независими филми. Там процъфтява истинската творческа свобода, ражда се креативната енергия. Независимите филми дават начало на много културни трендове. Тези среди са и инкубатор за кариерите на най-талантливите режисьори и сценаристи.

- Има ли тип роли, които избягвате?

- Никога не съм търсила съзнателно да бъда “готиното маце”. Знаете за кой стереотип говоря - за образа на “бебчето”, което е украшение за кадъра. Старая се да не позволявам на суетата да попречи на актьорската ми игра. Не смятам, че работата ми е да бъда просто “красив човек”. Израснала съм в Лос Анджелис. Това е мястото, което привлича възможно най-добре изглеждащите мъже и жени. Всички, обсебени от външия вид се струпват тук в търсене на своя късмет. От рано научих, че в Ел Ей няма как да бъда най-хубавото момиче в стаята и няма смисъл да се опитвам да бъда. Външният вид просто не ми е най-ценното нещо на този свят.

- Какво е отношението ви към светската страна на работата - премиери, церемонии, интервюта?

- Това е най-малко любимата ми част. Отивам на наградите “Златен глобус”, например, и се озовавам на най-бляскавото място на планетата. После се прибирам вкъщи и усещам колко тясна и неудобна е бляскавата ми вечерна рокля. Усещам как веднага искам да махна скъпите обувки и да се напъхам в комфортната си пижамка.

Коментари

Задължително поле