Зрелищна битка за Шуменската крепост

Запалени по историята чехи, румънци, турци и българи пресъздадоха за пореден път славната битка за превземане на Шуменската крепост от 1444 г. Зрелищната възстановка на антиосманския поход, предвождан от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело, събра стотици шуменци и гости на платото над града.

Битката с мечове, оръдия и огън беше кулминацията на двудневния исторически фестивал "Доблест и слава". Повече от час рицари и османлии бяха в зрелищна схватка пред публиката. Бойните действия се разиграха на два етапа. Най-ожесточено беше превземането на стените на Шуменската крепост, от която летяха и трупове-чучела, а на финала таран победно разби портите й. Младия крал Владислав III Ягело получи ключът за твърдината.

Над 200 членове на клубове от чужбина и на НД "Традиция" участваха във възстановката, която се прави на реставрираната Шуменска крепост от 2004 г.

Тази година фестивалът беше двудневен. С демонстрации на средновековен бит, занаяти и оръжия в първия ден, както и с участие на фолклорни състави. Община Шумен финансира историческото събитие с 30 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България