Зукърбърг обеща промени във фейсбук, инстаграм и уотсап

Новата стратегия ще бъде насочена върху личната сигурност

Големи промени във фейсбук и другите приложения на компанията инстаграм и уотсап обеща шефът на компанията Марк Зукърбърг. Направи го в реч пред около 5000 души в Сан Хосе.

Речта му бе под мотото "Бъдещето е лично", с което Зукърбърг обеща да се бори за сигурността на личните данни и обеща съвсем нов курс на най-голямата социална мрежа. Новата стратегия ще бъде насочена именно върху личната сигурност.

За целта очерта и 6 принципа, около които компанията ще се фокусира: лични взаимодействия, криптиране, намалено постоянство (изчезване на съобщенията), безопасност, оперативна съвместимост (възможност за комуникация между отделните приложения), сигурност на базата данни.

Зукърбърг обясни и точните промени, които ще бъдат извършени, а шокиращото за мнозина потребители вероятно ще е планът за промяна на класическия син цвят на Фейсбук.

Eто и конкретните промени:

- Съобщенията, изпратени чрез приложението "Месинджър" ще бъдат изцяло кодирани по подразбиране, което означава, че фейсбук няма да вижда написаното, а съобщенията ще са напълно интегрирани с приложението "Уотсап" (WhatsApp)

- Инстаграм започва изпитанията на "частен брояч на лайкове". Това означава, че броят на лайкове на дадена публикация може да остава скрит за всички, освен за автора ѝ.

- Ще бъде въведен "по-ефимерен" метод да се споделя съдържание чрез съобщения. Това означава, че няма да се прави перманентен запис на съобщенията, както досега – т.нар "намалено постоянство".

- Методът за защитени плащания чрез приложението "Уотсап", който компанията тестваше в Индия, ще бъде въведен и в други държави по-късно тази година.

- Типичният за приложението син цвят вероятно ще бъде сменен. Преобладаващ трябва да стане белият цвят, а не синият. Новият дизайн тръгва първо в САЩ, след което и в останалата част на света. Първо ще бъде променена мобилната версия, а след това и десктоп версията.

- Ще бъде въведен нов инструмент, който ще добавя хора в групова обмяна на информация по интереси, вместо досегашните безразборни споделяния, коментари и обновяване на статуси.

- Като част от "Фейсбук срещи", платформата ще предлага т.н "Тайна половинка", която ще позволява на потребителите да изберат до 9 души, които си харесват. Ако те бъдат селектирани и обратно от същия човек, то платформата ще извести, че има съвпадение - донякъде подобно на популярната платформа "Тиндър".

- Постовете в Инстаграм няма да започват задължително със снимка или видео. Вече ще може да се споделя съдържание само чрез текст, стикер или рисунка, благодарение на нова функция за камерата на телефоните.

Според Марк Зукърбърг, изпълнителен директор и президент на Фейсбук, новите въведения ще спомогнат за изграждането на една по-сигурна платформа."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии