Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Зъл сириец крал лекарствата на българина Основна стока в престъпните схеми били български медикаменти

Разследването срещу участниците в престъпната схема е започнало в началото на годината.

Болници и аптеки са замесени в аферата

Една от основните фирми, разследвани за паралелен износ на лекарства, е генерирала оборот от 90 млн. лв. за миналата година на гърба на български пациенти. Мащабната престъпна схема, която беше разкрита на 1 декември при операция на ГДБОП и спецпрокуратурата, е с живоспасяващи и животоподдържащи лекарства. Те се изписват за онкоболни, включително деца, срещу тежки ревматоидни заболявания, астма и други. Вместо да стигнат до болните в страната обаче, медикаментите били изнасяни и продавани на значително по-високи цени в почти всички страни от ЕС, разкриха разследващи пред “Труд”.

Според разследващите злоупотребите с медикаменти са извършвани най-вече с документни престъпления.
Според разследващите злоупотребите с медикаменти са извършвани най-вече с документни престъпления.

Организатор на схемата със скъпоструващи и животоспасяващи лекарства за чужбина е сирийски гражданин. По непотвърдена информация първото му име е Амир. Той е един от арестуваните при операцията на ГДБОП и специализираната прокуратура. Тя бе проведена в София, Шумен, Сливница и Пловдив. По време на разследването са били претърсени над 60 адреса и проведени десетки разпити на свидетели. Тогава бяха разпитани над 20 души, а 7 бяха арестувани. До края на седмицата предстои спецпрокуратурата да събере още доказателства и да повдигне обвинения на участниците в престъпната схема. Основно се разследват две фирми със сходни имена. Едната е генерирала оборот от 90 млн. лв. за миналата година, а другата е свързана с нея, но е работила фиктивно и продавала лекарства само по документи. Разследват се пране на пари и документни престъпления.

В престъпната схема са замесени много лекари и фармацевти от болници и аптеки в страната. Сред тях има и директор на голямо столично лечебно заведение, който е бил засечен да носи кашон с лекарства. Помагал му е и негов роднина. Медикаментите били изписани само по документи, но така и не стигнали до пациентите. По-голямата част от лекарствата, които са изнасяни в страни от ЕС, са произведени в България, разкриха пред “Труд” криминалисти.

Престъпната схема е работила основно по два начина – лекари изписват по-големи от нужните количества медикаменти на конкретни пациенти като разликата се изнася. Другата практика е чрез незаконен внос на евтини лекарства от Турция, с които се лекуват болните у нас, а оригиналните качествени медикаменти за съответното заболяване се изнасят в страни от ЕС. Там се продават на много по-високи цени и генерират огромни печалби, които тепърва ще се изчисляват.

Във втория случай престъпление е дори само фактът, че пациентите не получават нужното лекарство или получават друго вместо него, обясни пред “Труд” Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Схемата работи добре при изписване на препарати през самото отделение на дадена болница, добави Костов. “Тези лекарства се изнасят от болниците най-вече с документни престъпления. Това са лекарства, от които българските пациенти имат нужда и които изобщо не попадат на нашия пазар”, коментираха криминалисти.

От прокуратурата съобщиха, че след като се изнесат от аптеки или болнични заведения, някои от медикаментите се преопаковат в склад и се изнасят в чужбина. Експертиза ще изчислява колко струват на българския пазар лекарствата, намерени в склада.

 

Препарати, открити в разбития склад

Дефицит в аптечната мрежа у нас

Между 1800 лв. и 2400 лв. е една от най-скъпите опаковки

Това са част от откритите за износ лекарства. Снимки: МВР
Това са част от откритите за износ лекарства. Снимки: МВР

Много от лекарствата, с които е установена злоупотреба, липсват и не могат да се открият в аптечната мрежа в страната. Това е един от критичните за пациентите ефекти. По време на акцията на ГДБОП и специализираната прокуратура бе разбит склад, в който са били съхранявани медикаменти. Някои от тях са инжекционни разтвори, други са в инхалационна форма и са предназначени за лечение на астма. Има и ваксини срещу хепатит Б, както и препарати за лечение на диабет. Разследващите публикуваха снимки и списък на част от откритите за износ лекарства, а експерти тепърва ще изчисляват общата им стойност. Един от най-скъпоструващите медикаменти е Енбрел инжекционен разтвор 50 мг. Той струва близо 1700 лв. за опаковка, но е изчерпан напълно на българския пазар. Друго скъпо лекарство е Хумира, което е на цена между 1800 лв. и 2400 лв. у нас. В чужбина то струва в пъти повече. Сред останалите препарати са Цимциа (ампула), която е на цена 1600 лв. Ренагел у нас се продава за 225 лв., а в Западна Европа е около 300 евро. Генотропин ампули са на цена около 440 лв. Сред откритите лекарства са още: Серетид дискус (60 лв.), Актрапид пенфил (60 лв.), Серевент Инхалер (25 лв.), Салофалк (50 лв.), Янумет (35 лв.), Джентадуето (70 лв.), Ваксина Енжерикс Б срещу хепатит Б (около 25 лв.).

 

Пациентски организации:

С акцията се отвлича вниманието от мораториума за нови медикаменти

Иван Димитров, председател на “Български пациентски форум”
Иван Димитров, председател на “Български пациентски форум”

Ако се докаже, че съществува и схема, при която са внасяни нелегално лекарства от трети страни, неотговарящи на изискванията на ЕС, и с тях са лекувани български граждани, за да може качествени, оригинални лекарства за същите болести да се изнасят за държави от ЕС, ще означава, че някой умишлено е тровил пациентите с цел финансова облага. Това заяви пред вестника Иван Димитров, председател на “Български пациентски  форум”. В този случай отговорност носят органите, отговарящи за инспекцията на вноса на стоки в страната, коментира още той.

По думите му обаче акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП е показна и провеждането й точно сега не е случайно. Според защитниците на правата на пациентите действията срещу злоупотребата с медикаменти имат за цел да отвлекат вниманието от друг скандал, който се заформя от средата на миналата седмица. Става въпрос за окончателното приемане на мораториума върху лечението с нови молекули у нас, както и забраната за въвеждане на нови дейности, които НЗОК да заплаща през 2018 година. Двете бяха залегнали в проектозакона за бюджета на здравната каса и депутатите ги приеха окончателно и при второ четене на закона.

Мораториумът беше враждебно посрещат от пациентските организации у нас. “Считаме, че това е политическо безумие и е заплаха за живота на пациентите. (…) Категорично считаме, че пациентите не трябва да бъдат лишавани от новите иновативни медикаменти, които са достъпни за гражданите на ЕС, но не и за българските. Факт е, че НЗОК е финансова институция, която разполага с фиксиран бюджет, но е недопустимо пациенти с тежки заболявания, в това число: остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит и др., да стават жертва на невъзможността на институциите да контролират разходите на публични средства”. Това се посочва в позиция на: Пациентски организации “Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата “Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО “Бъдеще за всички”, Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

 

Позиция на “Воля”

Истината винаги излиза наяве

Разкритията нямали общо с бизнеса на предприемача

02-11„Службите и прокуратурата са разкрили схема за реекспорт на лекарства – проблем, за който всъщност ние от “Воля” алармираме от месеци. Нещо повече – нееднократно сме декларирали, че ще подкрепим всяка законодателна мярка, която ще прекрати източването на НЗОК”. Това се посочва в позиция на политическата формация на Веселин Марешки. От партията са категорични, че разкритите злоупотреби не са свързани със семейния бизнес на техния лидер и истината винаги излиза наяве.

 

Николай Костов:

В злоупотребите са замесени повече субекти и схеми

Действията на прокуратурата са в интерес на пациентите

02-10Разкрита е една от схемите и са уличени някои от замесените в злоупотребите с лекарства. По веригата за съжаление участват и други субекти. Това заяви пред “Труд” Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Приветствам действията на спецпрокуратурата, защото те ще имат положителен ефект за българските пациенти, допълни Костов. Той припомни, че за проблема се знае и сигнализира отдавна. Като пример за злоупотреба шефът на асоциацията на аптеките посочи схема, при която до неотдавна в отделения на болници по документи е било завишавано теглото на лежащи пациенти, за да се оправдае по-голяма “употреба” на определени лекарства, които се изписват според килограмите на болните.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Браво! От статията разбираме, че много български лекари са замесени в далаверата и са престъпили хипократовата клетва…

  2. Lekarite sa liude kat vas – suetni I s nuzhdi, seki mozhe da se polakomi za blaginki, osobeno ako veruva v Darvinizma, ala ima nagli I drzhki umove organizirali I podkupili koleblivi dushi. Seki da si poluchi zasluzhenoto ! Spored vinata I pokaianieto !

  3. Този зъл сириец по-зъл ли е от баба Яга или от Топлофикация, или от Масовата приватизация?

  4. Далаверите са при търговците на едро.Те внасят и изнасят лекарства чрез складовете си. Ако може да се нарече далавера свободното движение на стоки.Обаче лекарите задължително трябва да бъдат оплюти,че видите ли пред всички разнасят кашони с лекарства.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.