На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Зъл сириец крал лекарствата на българина Основна стока в престъпните схеми били български медикаменти

Разследването срещу участниците в престъпната схема е започнало в началото на годината.

Болници и аптеки са замесени в аферата

Една от основните фирми, разследвани за паралелен износ на лекарства, е генерирала оборот от 90 млн. лв. за миналата година на гърба на български пациенти. Мащабната престъпна схема, която беше разкрита на 1 декември при операция на ГДБОП и спецпрокуратурата, е с живоспасяващи и животоподдържащи лекарства. Те се изписват за онкоболни, включително деца, срещу тежки ревматоидни заболявания, астма и други. Вместо да стигнат до болните в страната обаче, медикаментите били изнасяни и продавани на значително по-високи цени в почти всички страни от ЕС, разкриха разследващи пред “Труд”.

Според разследващите злоупотребите с медикаменти са извършвани най-вече с документни престъпления.
Според разследващите злоупотребите с медикаменти са извършвани най-вече с документни престъпления.

Организатор на схемата със скъпоструващи и животоспасяващи лекарства за чужбина е сирийски гражданин. По непотвърдена информация първото му име е Амир. Той е един от арестуваните при операцията на ГДБОП и специализираната прокуратура. Тя бе проведена в София, Шумен, Сливница и Пловдив. По време на разследването са били претърсени над 60 адреса и проведени десетки разпити на свидетели. Тогава бяха разпитани над 20 души, а 7 бяха арестувани. До края на седмицата предстои спецпрокуратурата да събере още доказателства и да повдигне обвинения на участниците в престъпната схема. Основно се разследват две фирми със сходни имена. Едната е генерирала оборот от 90 млн. лв. за миналата година, а другата е свързана с нея, но е работила фиктивно и продавала лекарства само по документи. Разследват се пране на пари и документни престъпления.

В престъпната схема са замесени много лекари и фармацевти от болници и аптеки в страната. Сред тях има и директор на голямо столично лечебно заведение, който е бил засечен да носи кашон с лекарства. Помагал му е и негов роднина. Медикаментите били изписани само по документи, но така и не стигнали до пациентите. По-голямата част от лекарствата, които са изнасяни в страни от ЕС, са произведени в България, разкриха пред “Труд” криминалисти.

Престъпната схема е работила основно по два начина – лекари изписват по-големи от нужните количества медикаменти на конкретни пациенти като разликата се изнася. Другата практика е чрез незаконен внос на евтини лекарства от Турция, с които се лекуват болните у нас, а оригиналните качествени медикаменти за съответното заболяване се изнасят в страни от ЕС. Там се продават на много по-високи цени и генерират огромни печалби, които тепърва ще се изчисляват.

Във втория случай престъпление е дори само фактът, че пациентите не получават нужното лекарство или получават друго вместо него, обясни пред “Труд” Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Схемата работи добре при изписване на препарати през самото отделение на дадена болница, добави Костов. “Тези лекарства се изнасят от болниците най-вече с документни престъпления. Това са лекарства, от които българските пациенти имат нужда и които изобщо не попадат на нашия пазар”, коментираха криминалисти.

От прокуратурата съобщиха, че след като се изнесат от аптеки или болнични заведения, някои от медикаментите се преопаковат в склад и се изнасят в чужбина. Експертиза ще изчислява колко струват на българския пазар лекарствата, намерени в склада.

 

Препарати, открити в разбития склад

Дефицит в аптечната мрежа у нас

Между 1800 лв. и 2400 лв. е една от най-скъпите опаковки

Това са част от откритите за износ лекарства. Снимки: МВР
Това са част от откритите за износ лекарства. Снимки: МВР

Много от лекарствата, с които е установена злоупотреба, липсват и не могат да се открият в аптечната мрежа в страната. Това е един от критичните за пациентите ефекти. По време на акцията на ГДБОП и специализираната прокуратура бе разбит склад, в който са били съхранявани медикаменти. Някои от тях са инжекционни разтвори, други са в инхалационна форма и са предназначени за лечение на астма. Има и ваксини срещу хепатит Б, както и препарати за лечение на диабет. Разследващите публикуваха снимки и списък на част от откритите за износ лекарства, а експерти тепърва ще изчисляват общата им стойност. Един от най-скъпоструващите медикаменти е Енбрел инжекционен разтвор 50 мг. Той струва близо 1700 лв. за опаковка, но е изчерпан напълно на българския пазар. Друго скъпо лекарство е Хумира, което е на цена между 1800 лв. и 2400 лв. у нас. В чужбина то струва в пъти повече. Сред останалите препарати са Цимциа (ампула), която е на цена 1600 лв. Ренагел у нас се продава за 225 лв., а в Западна Европа е около 300 евро. Генотропин ампули са на цена около 440 лв. Сред откритите лекарства са още: Серетид дискус (60 лв.), Актрапид пенфил (60 лв.), Серевент Инхалер (25 лв.), Салофалк (50 лв.), Янумет (35 лв.), Джентадуето (70 лв.), Ваксина Енжерикс Б срещу хепатит Б (около 25 лв.).

 

Пациентски организации:

С акцията се отвлича вниманието от мораториума за нови медикаменти

Иван Димитров, председател на “Български пациентски форум”
Иван Димитров, председател на “Български пациентски форум”

Ако се докаже, че съществува и схема, при която са внасяни нелегално лекарства от трети страни, неотговарящи на изискванията на ЕС, и с тях са лекувани български граждани, за да може качествени, оригинални лекарства за същите болести да се изнасят за държави от ЕС, ще означава, че някой умишлено е тровил пациентите с цел финансова облага. Това заяви пред вестника Иван Димитров, председател на “Български пациентски  форум”. В този случай отговорност носят органите, отговарящи за инспекцията на вноса на стоки в страната, коментира още той.

По думите му обаче акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП е показна и провеждането й точно сега не е случайно. Според защитниците на правата на пациентите действията срещу злоупотребата с медикаменти имат за цел да отвлекат вниманието от друг скандал, който се заформя от средата на миналата седмица. Става въпрос за окончателното приемане на мораториума върху лечението с нови молекули у нас, както и забраната за въвеждане на нови дейности, които НЗОК да заплаща през 2018 година. Двете бяха залегнали в проектозакона за бюджета на здравната каса и депутатите ги приеха окончателно и при второ четене на закона.

Мораториумът беше враждебно посрещат от пациентските организации у нас. “Считаме, че това е политическо безумие и е заплаха за живота на пациентите. (…) Категорично считаме, че пациентите не трябва да бъдат лишавани от новите иновативни медикаменти, които са достъпни за гражданите на ЕС, но не и за българските. Факт е, че НЗОК е финансова институция, която разполага с фиксиран бюджет, но е недопустимо пациенти с тежки заболявания, в това число: остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит и др., да стават жертва на невъзможността на институциите да контролират разходите на публични средства”. Това се посочва в позиция на: Пациентски организации “Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата “Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО “Бъдеще за всички”, Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

 

Позиция на “Воля”

Истината винаги излиза наяве

Разкритията нямали общо с бизнеса на предприемача

02-11„Службите и прокуратурата са разкрили схема за реекспорт на лекарства – проблем, за който всъщност ние от “Воля” алармираме от месеци. Нещо повече – нееднократно сме декларирали, че ще подкрепим всяка законодателна мярка, която ще прекрати източването на НЗОК”. Това се посочва в позиция на политическата формация на Веселин Марешки. От партията са категорични, че разкритите злоупотреби не са свързани със семейния бизнес на техния лидер и истината винаги излиза наяве.

 

Николай Костов:

В злоупотребите са замесени повече субекти и схеми

Действията на прокуратурата са в интерес на пациентите

02-10Разкрита е една от схемите и са уличени някои от замесените в злоупотребите с лекарства. По веригата за съжаление участват и други субекти. Това заяви пред “Труд” Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Приветствам действията на спецпрокуратурата, защото те ще имат положителен ефект за българските пациенти, допълни Костов. Той припомни, че за проблема се знае и сигнализира отдавна. Като пример за злоупотреба шефът на асоциацията на аптеките посочи схема, при която до неотдавна в отделения на болници по документи е било завишавано теглото на лежащи пациенти, за да се оправдае по-голяма “употреба” на определени лекарства, които се изписват според килограмите на болните.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Браво! От статията разбираме, че много български лекари са замесени в далаверата и са престъпили хипократовата клетва…

  2. Lekarite sa liude kat vas – suetni I s nuzhdi, seki mozhe da se polakomi za blaginki, osobeno ako veruva v Darvinizma, ala ima nagli I drzhki umove organizirali I podkupili koleblivi dushi. Seki da si poluchi zasluzhenoto ! Spored vinata I pokaianieto !

  3. Този зъл сириец по-зъл ли е от баба Яга или от Топлофикация, или от Масовата приватизация?

  4. Далаверите са при търговците на едро.Те внасят и изнасят лекарства чрез складовете си. Ако може да се нарече далавера свободното движение на стоки.Обаче лекарите задължително трябва да бъдат оплюти,че видите ли пред всички разнасят кашони с лекарства.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.