Ибрахим Раиси - популисткият кандидат-президент на Иран

В светлината на предстоящите президентски избори в Иран този петък фигурата на Ибрахим Раиси набира популярност, съобщава Ню Йорк Таймс.

Политическата кампания на духовното лице се основава на идеята за борба срещу неравенството и корупцията и намира отглас сред по-бедното и религиозно население на Иран. По предварителни проучвания Раиси ще получи 27% от гласовете, а сегашният президент  Хасан Рухани - около 42%.

В понеделник кметът на Иран Момамед Галибаф, също кандидат-президент,  оттегли кандидатурата си и подкрепи Раиси в надпреварата.

Ибрахим Раиси е смятан за фаворит в изборите и вероятен наследник на действащия върховен лидер на страната, аятолах Али Хаменей. Според анализатори шансовете Раиси да заеме тази позиция са големи, ако преди това успее да спечели президентските избори, разбира се.

Много от гласуващите, които подкрепят антизападната идеология на ислямската република или са изпаднали в крайна бедност, виждат Раиси като спасител, който ще насочи Иран в правилната посока, смята Ню Йорк Таймс.

"Раиси вярва в идеите на ислямската република. Той ще се справи с корупцията. Другите кандидати говорят само за икономиката," коментира Хади Сеифолах, продавач на религиозни принадлежности.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия