Ивайло Иванов за отстраняването му: Разбрах го от медиите, отказваха да кажат какви са мотивите

"Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава. Не съжалявам за нищо, което съм направил", заяви пред журналисти отстраненият главен секретар на МВР Ивайло Иванов. Той благодари на всички полицаи, с които е работил и заяви, че не се срамува от нищо и затова не се крие. Не е излизал и болничен.

"През цялото време моите действия са били в името на върховенството на закона за опазване живота и здравето на българските граждани и обществения ред. Не се срамувам от нищо и заради това заставам пред вас, не се крия. Не съм излязъл в болнични и никога няма да се скрия", каза Иванов.

„Посрещнах министъра в първия работен ден, когато дойде тук. Посрещнах го на входа. Никога няма да се скрия. Аз съм офицер, мъж на честта, такива неща не са ми присъщи", допълни още той. 

"22 години от живота ми минаха и по никакъв начин не съм си представял, че моята кариера в МВР ще приключи по този път. Знам какви са били моите действия, знам от какво съм се ръководил", каза още той.

Иванов обясни, че никой не го е потърсил, за да бъде информиран, че ще бъде отстранен, а е научил това от медиите. "Бях отстранен в петък вечерта след работно време. Разбрах от медиите за прекратяването на правомощията ми", каза той.

Потърсен е, когато указът на президента му е бил връчен.

"Никой до този момент не ме е търсел, не ме е питал какво направи, защо го направи, дай обяснение", допълни той.

Относно мотивите, заради които е отстранен, Иванов обясни, че първоначално му е отказвано да разбере какви са те. След това се е запознал с тях, но те са станали публично достояние така или иначе. А имено - заради полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

"МВР и българските полицаи не пазят дадена партия или политическо движение, а пазят институции. За мен тогава бяха едни перфектно организирани операции. Аз поех цялата отговорност", заяви той.

Във връзка със записите на побой над граждани зад колоните на Министерския съвет Иванов заяви, че има извършена дисциплинарна проверка и наказани служители, но не пожела да даде повече подробности.

По думите му няма ръководител, който да каже на своите подчинени "бийте". Самият той като редови служител на МВР не е получавал подобни указания. "Ако някой издаде такова разпореждане, той няма място в редиците на МВР", категоричен бе Иванов.

На въпрос дали би се върнал в МВР той отговори, че след като е напуснал поста главен секретар, няма как да се върне като служител там.

Иванов каза още, че ще се опита да си намери друго поприще и призна, че дори си е мислел да емигрира. "Не се плаша от нови предизвикателства и нова работа. Отново ще кажа - тръгвам си с високо вдигната глава и съм горд от това, което съм постигнал", каза Ивайло Иванов.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/3991310520956541

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България