Ивайло Иванов: Има 18 човека задържани на протестите от снощи и трима пострадали полицаи

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че е имало информация за организирани провокации сред хора, които имат интерес да предизвикат безредици.

"Всичко беше предварително подготвено. Имаше информация, че ще има платени хора, такива от футболни агитки, хора с интерес за безредици. Не е тайна за никой, че в страната се развиват разни събития", каза Ивайло Иванов.

"Всички полицаи, които бяха снощи на протестите, бяха инструктирани да не използват сила. Те са дългогодишни служители, не пазим политически сили, а българските институции. Целта ни бе да не допуснем сблъсък между двата протеста и да няма сблъсък между протестиращи и органите на реда", заяви главният секретар.

„Знаем, че довечера искат да изкарат още повече хора. Българската полиция не е враг на народа. Снощи да видяхте оборудван полицай,  докато не ги нападнаха. Те бяха заливани със спирт, замеряха ги с бутилки”, поясни Иванов. 

„Всичко беше в насока, че полицията е виновна. Ще ви покажа клипове да видите как нападаха органите на реда. Ако някой полицай е сбъркал, ще си понесе отговорността”, каза още Иванов.

„В „Росенец” е същото. Две групи на две политически сили. Не ги пускаме, защото ще се сбият. Тогава ние сме виновни. Моята оставка е лесно да бъде приета. Защо трябва МВР да са виновни? Да не мислите, че на тези момчета им е лесно?”, попита главният секретар на МВР.

„Има избори. Утре като дойде някой друг на власт, тези полицаи пак ще са на улицата. Те пазят държавата. Нека всички да го разберат. Никой от полицаите нямат нищо против от мирно протестиращите хора”, категоричен бе Иванов.

Снощи има 18 човека задържани и трима пострадали полицаи, каза главният секретар на вътрешното министерство. 

Министър Младен Маринов заяви, че премиерът е настоял още днес да бъде свикана комисията, която да вземе решение да бъде свалена охраната от НСО на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

По разпореждане на премиера са освободени задържаните лица на "Росенец", каза вътрешният министър Маринов. Аз ще поискам оставката на директора на ОДМВР-Бургас по преценка на министър-председателят, каза още той във връзка с напрежението по-рано днес в парк "Росенец".

Коментари

Задължително поле