Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Ивайло Калфин: Дебатът за промяна на Конституцията е необходим

Дебатът за промени на Конституцията е необходим. Предложенията за изменения в основния закон трябва да се изготвят от конвент с широко участие. Това може да стане в рамките на следващия президентски мандат. Това заяви кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин в ефира на радио „Дарик“.

По думите му правомощията на държавния глава могат да бъдат увеличени и той да получи право на законодателна инициатива или ветото му да бъда отхвърляно с по-голямо мнозинство от Народното събрание.

„При сега действащата система за пряк избор на държавен глава има основания неговите правомощия да бъдат увеличени. Но следващият президент няма да работи по различни от сегашните правомощия и никой не трябва да си прави други илюзии. Но аз бих поставил и други теми за разглеждане, не само тази с правомощията на президента. Виждате, че правим промени в съдебната система и какво ли не и всичко накрая опира до нуждата от Велико народно събрание. Според мен трябва да помислим какво ни пречи, за да работят ефективно държавните институции. От какво имаме нужда, за да се балансират те така, че да могат да се контролират взаимно. Да не може, например, министър-председателят да управлява под някаква форма и Народното събрание, и президентската институция. Според мен конституционният дебат е необходим, аз бих го започнал, но не в парламента, а с широко участие, така, както се подготвяше Европейската конституция, с конвент, който в рамките на един президентски мандат от пет години да потърси съгласие, съгласие в обществото, а не силово налагане за това какво би трябвало да се промени в българската Конституция, или дали ни трябва нова Конституция.

Бих предложил референдум за свикването на конвент, който да изработи проект за нова Конституция или за промени в тази.

Това, което си представям е, първо се изработва текст и той започва да се обсъжда от представители на политически партии, експерти, юристи и т.н. За мен важното е да се направят нещата така, че ние повече да не се оправдаваме с Конституцията или с липсата на Велико народно събрание, за това че институциите ни не работят. Отново ще дам за пример съдебната система. Там вечните оправдания са, че няма ВНС и не може да се правят съответните промени. Хайде тогава да видим какво трябва да направим, да променим, за да заработят нещата. Това за мен е основен въпрос, заяви Калфин. По думите му държавният глава не трябва да назначава еднолично главния прокурор, защото това е позиция, в която са концентрирани прекалено много правомощия за дълъг мандат.

Ивайло Калфин отговори и на серия блиц въпроси. По думите му държавата трябва да отделя много повече средства за образование и здравеопазване. Трябва обаче да се осигурява и повече финансов ресурс за отбрана. Тук Калфин бе категоричен, че начина, по който се изразходват средствата за превъоръжаване не е достатъчно ефективен. Той коментира и правилата за раздаване на държавни отличия, като посочи, че те трябва да се променят така, че да има диференциация на заслугите. Например, чужди дипломати да се награждават с най-високия държавен орден, с който се награждават и най-заслужилите българи за принос към родината и обществото.

Калфин отговори и на въпрос, свързан с функцията на президента като главнокомандващ на българската армия и по-специално дали е готов да застане начело на българска войска в бой. „В това, което съм работил до момента, никога не съм се притеснявал да застана най-отпред. Но попитайте тези кандидати, които в момента се крият от дебати в тази президентска кампания, дали те ще са готови да излязат най-отпред. Защото виждаме кандидати, които по длъжностна характеристика би следвало да са много смели, а бягат от дебат. От нещо нормално, което хората искат и имат нужда да видят. Така че, при мен няма проблем. Аз винаги съм стоял с лицето си там където трябва и тогава когато съм ръководил някоя дейност съм бил винаги най- отпред“, посочи той.

Четирите задължителни задачи пред бъдещия президент, формулирани от Ивайло Калфин

„При избора на президент трябва да си даваме сметка какво точно искаме от нашия президент. За мен, като българин, президентът трябва да направи четири абсолютно задължителни неща. Аз като президент ще работя по всяко едно от тях“. Това обяви днес на среща с обществеността в гр. Горна Оряховица кандидатът за президент Ивайло Калфин.

„Първият и най-важен приоритет е във външната политика. Абсолютно задължително е бъдещият президент да върне достойнството на България в региона ни – и на Балканите, и в Черно море. В отношенията със съседите ни, разделянето на фоби и фили е безпочвено. Няма нужда да се демонстрират излишни чувства към която и да е държава, а България трябва да настоява за собствените си интереси и да изгради достойнство. Черно море не е място за напрежения. По този приоритет, аз като президент, бих излязъл с инициативата „Черноморски еврорегион“, което означава икономическо, културно, образователно сътрудничество със съседите ни, както на Балканите, така и в Черноморския регион“, коментира Калфин.

„Второто задължение на бъдещия президент е да бъде активен във вътрешната политика, а не да се крие зад липсата на правомощия. Не е вярно, че президентът не може да направи нищо за решение на острите проблеми на българите. Напротив – той притежава най-силното оръжие в държавата – общественото значение и роля, която може да използва активно, за да настоява институциите да поемат ангажименти и да решават конкретни проблеми“, подчерта още кандидатът за президент и допълни, че вътрешната политика към момента има три важни теми, по които той като президент ще започне работа своевременно – демографията и регионалното ни развитие, включително задържането на млади хора там, където са родени, увеличението на доходите от труд и координирането на образованието с нуждите на пазара на труда, включително осигуряване на безплатни детски градини, дуално обучение и понижаване на броя на отпадналите от училище“, категоричен беше Ивайло Калфин.

„Друго важно нещо, което стои пред президента в спешен порядък е да бъде инициатор на дълбок прочит и анализ на цялата икономическа история на прехода. И тук не става въпрос всеки министър да си прави равносметка, както каза премиерът вчера, а да видим по-задълбочено какво е направено или какво не е направено от 89-та година до сега, за да можем да вървим и да се развиваме напред икономически, анализирайки процесите и подобрявайки ги“, подчерта още той.

„И последната тема, която трябва да намери място сред приоритетите на новия български президент е свързана с това, че като че ли всички се оплакваме как работят или не работят институциите у нас. Балансът между институциите е нулев, в последните години сякаш има само една институция – премиерската, която, ако не е в добро настроение, може да спре работата по важни за обществото ни теми. Аз съм убеден, че щом нещо не ни харесва, трябва да го променим – сега и веднага. За да стане това трябва да се направи широка дискусия и ако се налага, аз като президент, съм готов да поставя въпроса за промяна в Конституцията. И пак не говорим за самоцелни действия, а за такива, които ще доведат до това децата ни да останат да живеят в България“, каза още Ивайло Калфин.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.